Шойбле против ново "подстригване" на гръцкия дълг

Шойбле против ново "подстригване" на гръцкия дълг
БГНЕС
A A+ A++ A

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отново се противопостави принципно на всякакво ново облекчаване на гръцкия дълг.

Шойбле направи изявлението си, въпреки че кредиторите на Атина се съгласиха да започнат дебати по въпроса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди дни стана ясно, че в ЕК са започнали обсъждане за ново облекчение на гръцкия дълг.

"Честно казано, нямам убедителен аргумент (в подкрепа на облекчаването на дълга - б.р.), който да представя пред германските законодатели, пред германското обществено мнение, към което имам бюджетни отговорности", отбеляза Шойбле пред журналисти в Брюксел.

След вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум обяви, че въпросът за облекчаването на гръцкия дълг скоро ще бъде на дневен ред в преговорите между Гърция и нейните кредитори - Европейската комисия, Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Според Шойбле обаче "тази част от дебата е дебат за престижа, а не по същество". Той изтъкна, че в продължение на години "Гърция не трябва да плаща дори един евроцент лихви, един евроцент от главницата".

Вчера Дейселблум възприе съвсем различен тон по въпроса за гръцкия дълг: "имахме отдавнашно обещание, че ако гръцкото правителство изпълни ангажиментите си, ще направим необходимото, за да го направим управляем" (дълга - бел. р.).

Днес ръководителите на мисията на кредиторите се връщат в Атина, за да продължат проверката си. За да се присъедини към третия спасителен пакет за Гърция, МВФ настоява повече усилия в пенсионната област и споразумение в еврозоната за облекчаване на гръцкия дълг.

В тази връзка френският финансов министър Мишел Сапен увери днес, че европейските институции вече са превъзмогнали различията си в отношението, което трябва да се възприеме спрямо Атина. Според него преговорите за дълга могат да започнат на пролетните срещи на МВФ от 17 до 19 април във Вашингтон. По думите му, може да се облекчи дълга без "подстрижка" (намаляване на обема), а като се използва падежът на дълга.

 

#Гърция #кредитори #финансова помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"