Отнемат имущество и заради укриване на ценности

Отнемат имущество и заради укриване на ценности
Парламентът и в петък не можа да приеме много текстове от спорния Законопроект за незаконно придобито имущество. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще започва проверка не само заради тежки престъпления като тероризъм, отвличане и трафик на хора, но и за по-леки, които не се наказват с лишаване от свобода, а само с глоба, като укриване на ценности.

Парламентът и в петък не можа да приеме много текстове от спорния Законопроект за незаконно придобито имущество заради изчерпване на времето и началото на парламентарния контрол.

В четвъртък депутатите работиха до полунощ и приеха най-спорните текстове, но все още остава доста работа. Проверките на комисията за отнемане на незаконно имущество няма да се правят по анонимен сигнал, но ще обхващат период от 15 години назад.

След вчерашното нощно заседание тази сутрин работата на Народното събрание започна с 20 минути закъснение поради липсата на кворум.

Когато се събраха достатъчно депутати, те дискутираха по текста какви сведения ще събират органите на комисията, предаде БТА.

Предложението е за проверявания период да се събира информация за местонахождението на имуществото, стойността и правното основание за придобиването му, пазарната стойност на имуществото към момента на придобиване, както и пазарната му стойност към момента на проверката.

Предвижда се да се търсят сведения и за приходите и разходите за обичайна дейност и извънредните приходи и разходи на юридическото лице, както и за обичайните и извънредните доходи и разходи за издръжка на физическото лице и на членовете на семейството му.

Комисията ще се интересува и от сделките с имуществото на проверяваното лице и на членове на семейството, пътуванията в чужбина на проверяваното лице и на членовете на семейството му, както и на лицата, които представлява юридическото лице, обезпеченията и тежестите, наложени върху имуществото, както и поетите задължения.

Депутатът от левицата Румен Петков коментира, че така се вменяват разследващи функции на комисията. Според него комисията ще може да репресира когото намери за добре.

„С този закон легитимирахме клеветата и доносничеството“, допълни той.

Христо Бисеров от ДПС допълни, че всъщност ще има финансово разследване и не е вярно, че ще бъдат проверявани не само престъпниците.

Според независимия Димитър Чукарски и мнозинството обикновени хора ще попаднат под ударите на закона, защото са чести случаите например бабата да прехвърли на внуците си имоти като покупко-продажба на ниска цена, базирана на данъчната оценка, за да няма после проблеми с други наследници.

Тодор Великов обясни, че има и случаи, когато имот е придобит на ниска цена – на база данъчна оценка, и за това са виновни тези, които са създали такива предпоставки, а не самите граждани.

Юлиана Колева от ГЕРБ обаче заяви, че не вижда оправдание в това, че някое лице е придобило по занижени стойности определен имот.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева пък изброи престъпленията, заради които може да започне проверката на комисията. Сред тях са тероризъм, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, квалифицирано длъжностно присвояване, измама с европейски фондове, изнудване, контрабанда, пране на пари, данъчни измами в големи размери, квалифицирана измама, хазарт, изнудване, трафик на наркотици.

„Ако едно лице извърши някое от тези престъпления, с право трябва да му бъде повдигнато обвинение“, коментира Ковачева.

Според Мая Манолова обаче тя въвежда в заблуждение хората, защото в закона са включени и маловажни престъпления, за които не е предвидено лишаване от свобода, а само глоба и пробация. Такива са например вещното укривателство и скриването на намерени ценности.

Между Манолова и председателя на парламента Цецка Цачева за пореден път се разрази кратка словесна престрелка. Депутатът от БСП заподозря, че нейни колеги народни представители от мнозинството са с ниска правна култура. Цачева я призова да не обижда колегите си и заяви, че не всички са от кюстендилската правна школа (Мая Манолова е от Кюстендил – бел. ред.).

Анастас Анастасов от ГЕРБ, който е юрист, пък каза, че трябва да се запишат изказванията на някои депутати от левицата, тъй като повтарят едни и същи тези и не се изказват по конкретните текстове на проекта.

„Така се гради имиджът на Народното събрание, а и на България – вече два дни ни се обяснява как ще създадем комисия, в която ще работят едни лоши хора и едва ли не ще мачкат всички български граждани, които минат под прозорците“, обърна се той към опозицията.

#Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество #Народното събрание #кворум #Румен Петков #депутат #Христо Бисеров #ДПС #Димитър Чукарски #Тодор Великов #Юлиана Колева #ГЕРБ #БСП #министър на правосъдието #Диана Ковачева #Мая Манолова #Цецка Цачева #Кюстендил #Анастас Анастасов #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници