Станишев: Бюджет 2012 - мизерия и безработица

Станишев: Бюджет 2012 - мизерия и безработица
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Законът за „Бюджет 2012" означава мизерия и безработица за хората и закриване на социалния характер на българската държава според лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Няма как да подкрепим този бюджет, КБ ще гласува "против", бе категоричен днес от парламентарната трибуна лидерът на червените депутати Сергей Станишев по време на дебатите за държавния бюджет за догодина, предаде БГНЕС.

„Последиците от бюджета, които това правителство ни пробутва са: българите масово ще живеят още по-бедно, а за трите години управление на ГЕРБ инфлацията ще стигне 13-14%, подчерта той. Безработните ще са още повече, макар че и сега те са 15-16% от работната сила. След 4 тържествени провъзгласявания, че кризата свърши, икономиката на България е заплашена от рецесия," заяви Станишев.

Той обвини правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, че вече са „откраднали" повече от 1 милиард лева от българските граждани от здравните вноски и ги харчат „бог знае за какво."

„Планира се вътрешният дълг да нарасне с 0.5 млрд. лв., а вътрешният – с цели 4 млрд. лв. Този бюджет е реквием за българската наука, който доубива БАН с бюджет от 54 млн. лв., за университетите и това е съзнателна политика на правителството на ГЕРБ," посочи червеният лидер.

„Един бюджет е план - как да се постигнат цели за следващата година. Търся ги тези цели в бюджета и виждам само една - да имаме нисък бюджетен дефицит. Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел убива реалната икономика," добави Станишев.

По отношение приходите той специално се обърна към управляващите: „Нали вие обещавахте, че след лошата Тройна коалиция ще увеличите приходите с 2 млрд. лв. Но след вашите ПР акции резултатите са ясни: защо приходите за следващата година ще са с 1 млрд. лв. по-малко от тези през 2008 г.? Това са приходи не на европейска, а на африканска държава. Потреблението е още по-смазано, доходите са бетонирани на мизерни нива, заизрежда той. А преките чуждестранни инвестиции бележат още по-силен спад, каза Станишев и запита отново: как следващата година ще привлечете почти 1 млрд. 200 млн. евро при този хаос?"

„В резултат на вашите ускорявания по отношение на усвояването на евросредства България падна от 14 -то на 26 -то място. Хаосът и импровизацията в управлението не са реформи, според него. Разбирам, че има и ново 100 за пенсионната система - увеличаване с една година на възрастта за пенсии, което нито е било обсъждано, нито планирано. В здравеопазването ситуацията не е по-добра. В Спешната помощ се казва: имаш ли осигуровки - нямаш, умирай!" според Станишев.

"Странна смесица от утопии и песимизъм"- така нарече оценката на Станишев, зам. - председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев от трибуната на НС, цитиран от БГНЕС.

#Сергей Станишев #ГЕРБ #БСП #Бойко Борисов #бюджет 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"