Тютюневият склад в Пловдив да бъде възстановен в оригиналния му вид, разпореди Рашидов

Тютюневият склад в Пловдив да бъде възстановен в оригиналния му вид, разпореди Рашидов
БГНЕС
A A+ A++ A

Тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов.

Рашидов разпореди днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност - тютюневия склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив. Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН), информираха от МК.

В правомощията на Министерството на културата – Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, е да даде разпореждания на виновните лица за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на съборения паметник на културата. Още през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал. 1 и 2 на Закона за културното наследство.

Министерството на културата ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство.

Междувременно Окръжната прокуратура в Пловдив разпореди обезопасяване и контрол над сградата на тютюневия склад зад автогара Юг.

В съобщението, разпространено от прокуратурата се казва: Въз основа на правомощията си по Закона за съдебната власт и с оглед опазване живота и здравето на гражданите, както и предотвратяването на извършване на престъпления или други закононарушения, свързани със събарянето на тютюневия склад зад автогара Юг в гр. Пловдив, Окръжна прокуратура – Пловдив разпореди на кмета на Община – Пловдив и директора на ОД на МВР – Пловдив, до приключване на извършващата се проверка: да се обезопаси района около сградата на тютюневия склад и в него да не се допускат граждани или автомобили; в района на самата сграда да не се допуска провеждането на какъвто й да е работен процес, да се изнасят отпадъци и/или други вещи; в случай на неотложност или възникнала опасност за граждани или друго имущество извън сградата, съответния компетентен орган да изготвя писмено становище и/или молба до Окръжна прокуратура – Пловдив с подробна мотивировка за обстоятелствата, налагащи предприемането на съответни мерки.

Разпореждането е връчено на адресатите му за изпълнение.



#Рашидов #тютюневия склад #Министерството на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"