Какво представлява допингът на Мария Шарапова?

Какво представлява допингът на Мария Шарапова?
ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мария Шарапова шокира спортния свят с признанието, че е дала положителна допинг проба по време на Откритото първенство на Австралия по тенис. Рускинята призна, че е направила огромна грешка и е предала феновете си и спорта.

Шарапова е дала позитивен тест за веществото „мелдониум“, познато и като „милдронат“, а англоговорящите медии го определят като „често употребявано лекарство за сърце в бившите съветски републики“.

Самата Шарапова сподели, че го е приемала от време навреме в продължение на около 10 години, когато се разболее. Тя добави, че има недостиг на магнезий в организма си, а в семейството ѝ има случаи на диабет.

Справка с лечебните свойства на „мелдониума“ показва, че той се използва за лечение на исхемия – нарушен кръвен поток към части на тялото (не е задължително да става въпрос за сърцето).

Производител на веществото е латвийска компания, а спортистите го използват, защото с подобряването на кръвообращението се подобрява и възможността им да изстискват повече от тренировките.

Международната антидопингова агенция (УАДА) го е забранила от 1 януари 2016 година поради факта, че доста атлети го използват с цел подобряване на резултатите. То вече е включено в списъка „S4” на веществата, който включва тези, стимулиращи хормоните, както и метаболизмените модулатори.

Не само Шарапова е изгоряла с това вещество, което едва от малко над три месеца е „допинг“ - други с положителни допинг проби са шведската звезда в леката атлетика Абеба Арегави (световна шампионка на 1500 метра), както и руската звезда във фигурното пързаляне Екатерина Боброва.

Голямата грешка в екипите на въпросните спортистки е, че не са се погрижили за по-ранното спиране на употреба на мелдониум, защото УАДА обяви намеренията си да го забрани през септември 2015 година – три месеца преди самото начало на забраната.

#Мария Шарапова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"