Надежда Нейнски: Европа иска много от Турция и Турция иска много от Европа

Надежда Нейнски: Европа иска много от Турция и Турция иска много от Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Турция успя да постигне удвояване на помощта до 6 млрд., което трябва да се изплати до 2018 г. като думите на Давутоглу те са в посока на това, че ги искат за бежанците,'' каза българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред bTV.

''Европа иска много от Турция, но и Турция иска много от Европа, въпросът е кой колко и какво може да даде. Всички ще се опитат да решат проблема,'' допълни тя.

„Едно от нещата, които Турция успя да извоюва е въвеждането на безвизов режим за пътуването на нейните граждани от юни, а не от октомври, както се предвиждаше първоначално. До юни ще се види дали как действа реадмисията и дали ще заработи този механизъм изобщо. Онова, което не успяха в Турция да постигнат е прякото обвързване на борбата с трафика на хора с членството на Турция с ЕС,'' каза още Надежда Нейнски.

Турция подчерта и ролята на НАТО в подкрепата на Фронтекс в борбата с нелегалните имигранти, които минават през Егейско море.

''Беше поставен въпросът за свободата на медиите в Турция, като Туск изрично спомена по време на пресконференцията, че свободата на словото ще е предмет на оценка по време на процеса на преговорите,'' каза посланикът ни.

Коментираше се и темата за т. нар. балкански маршрут. Беше постигнато споразумение да се помогне на Гърция за защита на границите си и за тези горещи точки, да се направи преглед на бежанците, да се види кои са нелегални, кои са легални, да се направи едно структуриране, което се надяваме да успокои до голяма степен Гърция.

''По думите на Меркел се очаква до края на годината да се прекрати временно възстановения контрол по вътрешните граници на съюза и да се спре прехвърлянето на бежанци от една страна в друга по балканския маршрут,'' заяви Надежда Нейнски.

#Европа #Турция #бежанци #мигранти #безвизов режим #Доналд Туск #споразумение #Надежда Нейнски #Гърция #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »