Лондон: Джихадисти планират зрелищни нападения в Европа

Лондон: Джихадисти планират зрелищни нападения в Европа
A A+ A++ A

Лондонските служби за сигурност предупредиха днес, че бойци на "Ислямска държава" планират "много големи и зрелищни" нападения срещу Великобритания и западния начин на живот като цяло. Заместник-комисарят на лондонската полиция Марк Роули каза пред журналисти, че заплахата от джихадистката групировка се увеличава и че тя има амбициите да извърши и другаде атаки като тези в Париж, при които бяха убити 130 души, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

По думите на Роули сега "Ислямска държава" разширява обсега на целите си и вече не се концентрира само върху полицията, военните и символи на държавността, а се насочва и към "по-общи цели".

Имаме работа с "терористична групировка, която има големи амбиции за много големи и зрелищни нападения, не само от типа, които сме осуетявали досега", каза Роули.

Групировката се променя. Ако досега тя е използвала предимно пропаганда, за да радикализира хора, които да действат от нейно име, сега тя се опитва да извърши "по-големи атаки", смята Роули. Според него ИД се опитва да вкара в Северна Европа джихадисти, обучени в Сирия.

Шефовете на британските служби за сигурност и преди са предупреждавали, че най-голямата заплаха, която носи ИД, е радикализирането на млади британци чрез интернет и опасността завърнали се от Ирак и Сирия екстремисти да извършат нападения във Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Предполага се, че от началото на гражданската война в Сирия около 800 британски граждани са заминали за Сирия, за да се бият на страната на ИД.

Източник: БТА

 

#ислямска държава #джихадисти #Европа #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »