Столична община прибира 2 млн. лева от глоби в градския транспорт

Столична община прибира 2 млн. лева от глоби в градския транспорт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

170 604 души са били хванати без билет или карта в столичния градски транспорт през миналата година. Това показва справка на Центъра за градска мобилност, съобщава вестник "Монитор". 

Всеки ден контрольорите проверяват по около 45 000 пътници дневно в столицата от 4 часа сутринта до полунощ. 

Според данните, контрольорите са съставили 47 955 глоби по 20 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт за стотачка. Така в хазната са влезли 959 100 лева.

Пътници без билети, отнесли актове, пък са 13 897, а сумата, която трябва да влезе в хазната, е 1 389 700 лв. Точно тя обаче се събира по-трудно и затова общината прибягва до частни съдебни изпълнители.

Около 10 000 са актовете, като на нарушителите може и да се наложи запор. Преди това нарушителите получават предупредително писмо, което често ги стряска и те 

От началото на тази година от Центъра за градска мобилност въведоха и проверки в крайградските автобуси. Спецекипи от контрольори и полиция всеки ден проверяват всички 49 линии, които минават по селата около столицата. 

Твърди се, че постоянният контрол е запазен единствено в автобус 56, които минава през ромския квартал "Факултета". 

Досега в половината крайградски линии е имало кондуктор, който проверява и продава билети на пътниците, а ако някой откаже - го сваля от рейса. Тази идея се оказала много успешна и вдигнала продажбата на превозни документи с над 30 пъти.


#кондуктор #градски транспорт #автобуси #глоби #община #контрольори #документи #продажба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"