Борисов: Източна Европа няма друга алтернатива освен азерския газ

Борисов: Източна Европа няма друга алтернатива освен азерския газ
В петък българският премиер се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Снимка: Правителствената пресслужба
A A+ A++ A

Източна Европа на практика няма друга алтернатива освен азерския газ, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата с азербайджанския си колега Артур Расизаде.

„С една дума, ако не ни дадат да направим интерконекторна връзка с Турция и през нея да се доставя за Европа азерски газ, думите диверсификация за мен няма да съществуват вече като термин за ЕС. В сферата на политическата пропаганда ще остане, че ще докарваме компресиран, втечнен отнякъде до някъде и от там ще го теглим“, каза Борисов, цитиран от БНР.

След срещата на Борисов и Расизаде стана ясно, че Европейският съюз трябва да формира ясна позиция дали желае разнообразяване на доставките на природен газ като алтернатива на тези от Русия.

„Ключови разговори по газовата тема с Азербайджан“, така Борисов определи срещата си в четвъртък с президента Алиев и в петък с колегата си Артур Расизаде.

Междувременно стана ясно, че има проектно проучване за изграждането на пристанищен терминал при Бургас, по който може да достига азербайджански газ за България през Грузия и Черно море.

Подобен терминал ще струва около половин милиард лева и 50 курса годишно на големи кораби могат да осигурят цялото потребление за страната, а ако България повиши капацитета на помпените си станции, може да транзитира големи количества, но това е доста предстоящ проект, по мнение на коментаторите.

Азербайджанският премиер Артур Расизаде бе поканен да дойде в България през лятото в Евксиноград, където да се обсъдят конкретни проекти извън темата „Енергетика“ и задълбочаване на икономическото сътрудничество в секторите „Туризъм“, „Селско стопанство“ и „Търговия“.

#Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #Артур Расизаде #премиер на Азербайджан #газ #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »