Софарма Бизнес Тауърс със златен сертификат за устойчиво строителство

Софарма Бизнес Тауърс със златен сертификат за устойчиво строителство
Снимка: businesstowers.bg
A A+ A++ A

Софарма Бизнес Тауърс с инвеститор „Софарма имоти" АДСИЦ получи Златен сертификат за устойчиво строителство DGNB Bulgaria по Системен вариант „Ново строителство на офисни и административни сгради. Версия 2009".

Проектът притежава два сертификата – съответно един за офис сградите и един за търговския център, съобщиха от Софарма Имоти.

„Софарма Бизнес Тауърс е уникален по мащабите и реализацията си проект за Източна Европа. Архитектурният шедьовър е с разгъната застроена площ 51 000 кв.м. Освен бизнес офиси, разположени в две кули, комплексът включва двуетажен търговско-развлекателен комплекс с разгъната застроена площ 11 000 кв.м и голям озеленен покрив. Сградите са Клас А, най-високият клас според европейските и световните класификации за търговски и офис площи," изтъкват още от компанията.

DGNB е най-новата система за сертифициране на устойчиви сгради, която се определя като система от второ поколение.

Създадена е през 2007 година от експерти на Германското министерство на транспорта, строителството и благоустройството и  Германския съвет за устойчиво строителство (DGNB). По своята структура DGNB съответства на разработваните европейски и международни стандарти в областта на устойчивото строителство.

Качествата на сградата се оценяват от гледна точка на трите стълба на устойчивото развитие – екология, икономика, социален интегритет. Оценката обхваща фазите на проектиране, изграждане и експлоатация и разрушаване, или т.нар. life cycle подход. Системата е профилирана за различни видове сгради – офисни, индустриални, търговски центрове и др.

Адаптирането на немската система DGNB за България се осъществява от Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC) по силата на международен договор с Немския съвет за устойчиво строителство (DGNB). Съгласно споразумението Българският съвет има право да прилага, адаптира и доразвива систематиката за устойчивост.

Присъждат се три степени на сертификата според изпълнението на съответните критерии: DGNB Gold – 80% от максималния възможен брой точки; DGNB Silber – 65% от максималния възможен брой точки; DGNB Bronze – 50% от максималния възможен брой точки.

Сертифицирането на сградата по системата DGNB Bulgaria има следните предимства: от една страна, служи като доказателство за високото качество на сградата пред собствениците и ползвателите, като повишава шансовете за продажба и наемане на пазара за недвижими имоти, а от друга страна, дава сигурност на инвеститора, че заложените цели в етапа на проектиране ще се реализират при изпълнението.

„Сертифицирането е средство за издигане на имиджа, израз на висока корпоративна отговорност и доказателство за реалните характеристики на сградите, което повишава тяхната пазарна стойност," обясняват от „Софарма имоти."

„Софарма имоти" е акционерно дружество със специална инвестиционна цел за секюритизиране на недвижими имоти по смисъла на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"