Гърция да си плати външния дълг с грижи за имигрантите, предложи чешкият президент

Гърция да си плати външния дълг с грижи за имигрантите, предложи чешкият президент
БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция може да изплати външния си дълг, като обслужва центрове за депортация на имигранти и по този начин помогне на Европа да се справи с бежанската криза. Тази идея огласи чешкият президент Милош Земан в интервю за местна телевизия, предаде "Ройтерс".

Според Земан предложението се родило в кабинета на неговите съветници и то е "оригинална идея, която може да убие два заека с един куршум".

"Центровете за задържане могат да бъдат построени на гръцките острови, където да бъдат депортирани имигрантите от Европа. И поддържайки тези центрове, Гърция ще изплати иначе несъбираемия си външен дълг", заяви Земан.

Външният дълг на южната ни съседка е 179% от брутния вътрешен продукт на страната и според мнозина (вкл. Международният валутен фонд) страната наистина няма да бъде способна да го изплати без отстъпки.

В понеделник (7 март) ще се състои срещата на върха между Европейския съюз и Турция, по време на която лидерите ще обсъдят начините за справяне с имигрантската криза. Германия заяви, че начините да се помогне на Гърция, която е основна входна точка за бежанците към ЕС, ще бъдат основна тема на разговорите.

Президентът на Чехия има ограничени правомощия да повлияе на дебата на срещата, но е един от най-гласните критици, що се отнася до бежанския въпрос. Той нарече интеграцията на мюсюлманските общности "практически невъзможно" в ЕС и нарече бежанския поток "организирана инвазия".

Гръцкото външно министерство отказа да коментира идеята на чешкия държавен глава.
Тази идея огласи чешкият президент Милош Земан в интервю за местна телевизия, предаде "Ройтерс".


Европейският съюз не е длъжен да отпусне на Турция 3 милиарда евро за решаване на проблема с мигрантите, заяви президентът на Чешката република Милош Земан. "Аз категорично съм против да се дават милиарди евро на Турция, за да спира мигрантите на своя територия, защото Турция е неспособна и не желае да направи каквото и да било с тези мигранти", цитира Ройтерс думите на Земан.

 

#Чехия #Милош Земан #мигранти #Гърция #острови #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »