Рим и Берлин поискаха единни европейски стандарти за бежанците

Рим и Берлин поискаха единни европейски стандарти за бежанците
БГНЕС
A A+ A++ A

Държавите членки трябва да имат еднакви условия за допускане на имигранти през границите си, смятат министрите на вътрешните работи на двете страни.

Италия и Германия поискаха коренна реформа на Дъблинската система за регистриране на бежанци в ЕС, като се създадат единни европейски стандарти за предоставяне на бежански статут в общността, предаде "Ройтерс".

В писмо, публикувано в германската преса, вътрешните министри на двете държави Томас де Мезиер и Анджелино Алфано призоваха за система, която да задължава имигрантите да искат убежище в първата европейска държава, в която влязат – основният принцип, на който се основаваше провалилата се дъблинска система.

Държавите членки трябва да имат еднакви условия за допускане на имигранти през границите си, еднакви процедури за предоставяне на статут на бежанците и еднакви права за получилите такъв статут, призовават министрите. Освен това Европейската служба за подкрепа в областта на убежището трябва да стане реална агенция за предоставяне на убежище и да има повече персонал.

Искането е целенасочено адресирано до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и европейския комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос. В случай, че Брюксел се ангажира с такава инициатива, Европейската комисия ще бъде отговорна да състави законодателното предложение.

Според двамата обаче системата ще заработи, ако ЕС създаде реална Обща европейска система за убежище, върху която Брюксел работи от 1999 г. Държавите членки обаче настояват да запазят компетентност върху законодателството си, касаещо законите за предоставяне на убежище.

 

#Германия #Италия #мигранти #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"