Ангелов: Няма да купуваме нови самолети МИГ-29

Ангелов: Няма да купуваме нови самолети МИГ-29
Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че България няма да купува самолети МИГ-29. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че България няма да купува самолети МиГ-29.

„Нови самолети МиГ-29 няма да купуваме“, каза Ангелов на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Изказването на военния министър идва, след като в четвъртък изтребител МиГ-29 на българските ВВС катастрофира близо до пловдивското село Голям чардак.

Инцидентът провали насрочения за петък, 27 април, ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда - 2012 г.“.

„Предстои да завърши работа проектният екип за закупуване на нов тип многоцелеви изтребител и до края на годината министърът ще представи на МС плановете за това. Не считаме, че повече от 400 млн. долара в продължение на 5 г. страната може да осигури“, посочи Ангелов.

„Всички самолети МиГ-29, с които летят българските въздушни сили, са от 2007 г. след капитален ремонт, това означава почти нов самолет и след него им е дадена гаранция до 2029 г.“, обясни министърът, с което опроверга предварително евентуално възникналите въпроси за надеждността на руските самолети.

Руската страна, в лицето на завода производител, е изразила готовност в случай на необходимост да окаже съдействие по откриване на причините за катастрофата, допълни Ангелов.

Това обаче може да стане едва след като министърът получи доклада на комисията, която той е назначил по проверка на случая.

„Работи комисия, която проверява всички версии, аз съм политик, а не специалист, и когато има яснота по причините, ще ги съобщим“, заяви Ангелов.

Според него възможните причини за подобни инциденти са три: сложни метеорологични условия, каквито в случая няма, грешки в техниката на пилотиране, т.нар. човешка грешка, или техническа неизправност.

„Средно 80 летателни часа годишно имат пилотите, охраняващи въздушното ни пространство“, каза още Ангелов.

„Летците се броят първи клас и майор Илия Дойчинов (един от пилотите на падналия вчера МиГ-29 - бел. ред.) специално има над 800 летателни часа“, заяви Ангелов в отговор на въпрос дали причината за инцидента със самолета край Пловдив не е в твърде малкото на брой летателни часове годишно на пилотите.

Това според него е средният нальот на онези летци, които са ангажирани предимно с охраната на въздушното пространство и при които тези часове са 80.

На изразените съмнения от страна на репортер дали не се пести излишно от гориво заради кризата при пилотирането на наличните самолети за тренировъчни полети министърът отговори, че само за миналата година са изхарчени допълнително 50 млн. лв. и са се провели 24% повече учения и полети в сравнение с 2010 г.

„През тази година се предвижда увеличение на полетите с 34%“, уточни той.

#Аню Ангелов #Ангелов #министър на отбраната #МиГ-29 #самолети #инцидент #Пловдив #пилоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"