При мигрантски наплив България може да получи пари от ЕС

При мигрантски наплив България може да получи пари от ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

България може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив, каза заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред БНР. Тя изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна. 

"С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така както помагаме при хуманитарни кризи извън ЕС, да помагаме и в Европейския съюз. Пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи", посочи Кристалина Георгиева.

„Това, което правим за сега, е да идентифицираме къде имаме пари, които все още не използваме, и това е най-вече по програмата на релокация на бежанци, където има прогрес и успехи в това да се преместват от Италия и от Гърция в други страни. Но скоростта, с която се движим, е по-малка от тази, която се очакваше при определянето на финансирането”, заяви еврокомисарят.

„Ние предвиждаме за тази година там 400 млн. евро и смятаме, че с ускоряване на програмата можем да ги усвоим, но това едва ли ще се случи в следващите 6 месеца. За това ние използваме тези пари да финансираме първия транш за хуманитарната помощ вътре в ЕС”, каза още тя.

Според Георгиева до края на годината ще се наложи отново да се преразглежда бюджета, като намират пари за приоритети в програми, където използването им е по-бавно.

„Миналата година ние усвоихме за първи път в историята на ЕС 90.9% от парите, с които разполагахме, като постоянно преустановяваме къде върви бързо изпълнение и пренасочваме пари от бавно изпълнение към бързо. Това правим и сега”, добави Георгиева.

#ЕС #Кристалина Геoргиева #Европейска комисия #мигранти #финансова помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »