България празнува 3 март

България празнува 3 март
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден.

НВИМ дори ще покаже най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме.

На историческия връх Шипка най-българският паметник ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България.

Честванията на връх Шипка ще започнат ще започнат в 11.30 часа и в тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март.

От 11.00 часа държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В честването ще се включи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и неговият заместник генерал-майор Пламен Атанасов, министри и депутати. Лично Българският патриарх Неофит също ще се включи в националното честване.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ.

След това ще се състои Литийно шествие с полагане на венци при паметника на Цар Освободител. Тържествената проверка (заря) в чест на 138-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 часа пред Народното събрание. В церемонията ще участват представителни роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 25-ти Драгомански полк и Знаме на 30-ти Черноморски полк.

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.


#България #национален празник #Самарското знаме #полк #музей #Ден на отворени врати #Освобождение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"