Всеки втори гражданин е любител на планинския туризъм

Всеки втори гражданин е любител на планинския туризъм
A A+ A++ A

 

Всеки втори градски жител е почитател на планинския туризъм. За най-голямата част от хората това е излет сред природата – над 74 на сто от посещаващите планините. 14 на сто са почитатели на ски спорта.

8 процента от планиските туристи търсят екстремни приключения - каране на колело, парапланер, сноуборд, пещернячество, алпинизъм и др. Това показва изследване на "Екзакта рисърч груп".

Мъжете, младите и образованите, както и жителите на столицата по-често от останалите практикуват ски спортове.

Пешеходният и познавателният туризъм по-често се практикува от млади и образовани жители на столицата със стандарт около и над средния, докато брането на гъби, горски плодове и билки е най-често занимание на жителите на малките градове.

Жителите на градовете, които посещават планините, се обединяват около становището, че ако нещо трябва да се направи, трябва да се отдели най-много внимание на изграждането на познавателни, екологични и здравни пътеки и алеи. Акцент се поставя и на строителството на нови заслони, пише БТА.

Необходимостта от изграждане на ски-писти и ски съоръжения се оценява значително по-често в сравнение с преценките за нужда от изграждане на хижи, станции, хотели, коментират социолозите. Малко желани в планините са и нови частни сгради и вили.

Според данните 45 на сто от посещаващите планините жители на градовете от страната са на мнение, че на Банско е нужен втори кабинков лифт, а 28 процента са на обратното мнение. 27 на сто нямат мнение по въпроса.

Мъжете, хората на възраст до 40 години, тези със средно и по-високо образование, както и заможните по-често от останалите одобряват идеята за изграждане на втори кабинков лифт на Банско. Най-силна подкрепа на идеята социолозите регистрират сред населението в Северен централен и в Югозападен район на България.

Най-много противници на втори кабинков лифт има сред столичаните, а най-малко - сред живеещите в малките градове на страната.



#планински туризъм #ски #екстремни спортове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници