Закопчаха данъчна от столичната НАП за 1000 евро подкуп

Закопчаха данъчна от столичната НАП за 1000 евро подкуп
БГНЕС
A A+ A++ A

Данъчна служителка от столичната приходна агенция е задържана за вземане на подкуп. Това съобщи говорителката на Главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг за представяне на резултатите от проведена съвместна акция под ръководството на Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура.

По думите на Арнаудова, това е пореден случай на задържан държавен служител с подкуп. "Касае се за подкуп, получен от данъчен инспектор от териториална дирекция на НАП в София. Инспекторката е в Дирекция "Контрол", отдел "Ревизии", заяви тя и добави, че подкупът, който е поискан е в размер на 2000 лв. и е получен такъв в размер на 1000 евро.

"Оценяваме акцията като добър резултат и отлично взаимодействие, воля, капацитет на служителите в това звено, както на МВР, така и на прокурорите, за това да се преборим с явлението корупция", каза още тя. По думите ѝ, сигналът е подаден от чужд гражданин.

"В този случай се касае за чужд гражданин, който има счетоводна къща, която обслужва чуждия инвеститорски потенциал в страната ни - гръцки фирми, които са регистрирани като български такива на територията на България. Тези фирми са били притискани и изнудвани от данъчните служители, за да се съставят съответните актове, както биха желали с по-малки санкции самите фирми", обясни Арнаудова.

"Непримиримостта към това явление от страна на чуждия гражданин доведе до възможност спец звеното да се задейства и само за няколко часа да бъде задържана служителката на НАП, поискала сумата, за да не извърши действие по служба. Заплашила ги е със запор на сметките, ако не ѝ се дадат съответните пари", уточни говорителката.

По думите ѝ, сигналът е подаден от чуждия гражданин до министъра на финансите, може би защото не е бил наясно кои са компетентните служби. "Той е предаден незабавно до главния прокурор, който е задействал спец звеното "Антикорупция". За изключително кратко време са организирани и извършени всички действия. Използвани са специални разузнавателни средства при условия на неотложност", каза още тя.

Разследващите са установили, че данъчната инспекторка е настоявала за бързо предаване на сумата, тъй като е заминавала на почивка в Куба. "Това сочи манталитет и трайно установени престъпни навици. Затова и прокурорът е преценил, че има не само достатъчни доказателства, но е и налице реална опасност тя да извърши друго такова престъпление. Очевидно тази жена се занимава с искане и получаване на подкупи, като използва служебното си положение”, коментира говорителката.

Прокурорът от спец звеното е задържал за 72 часа тази инспекторка и в рамките на утрешния ден ще продължи да работи и ще поиска от съда вземането на най-тежката мярка "Задържане под стража", посочи Арнаудова и добави, че разследването не е приключило.

#данъчна служителка #арест #подкуп #Софийска градска прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"