"Еърбъс'' ще сглобява самолети А330 в Китай

"Еърбъс'' ще сглобява самолети А330 в Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френската самолетостроителна корпорация „Ербъс” (Airbus) планира да започне производство на широкофюзелажния А330 в промишления център в северния китайски град Тянцзин.

Според публикация от сряда във вестник „Чайна дейли”, предвижда се всеки месец да се пуска по един лайнер, а след това обемът да бъде увеличен до два самолета месечно.

„Смятаме, че китайският авиационен пазар, който е втори по големина в света, практически няма да пострада от забавянето на темповете на икономически растеж”, заявява директорът на „Ербъс” за Китай Ерик Чен. Очаква се, че в Тянцзин ще се извършва заключителният етап от сглобяването – оформянето на салона, както и боядисването на самолета.

Пак там ще се извършват тестовите полети и доставката до поръчителите. От 2008 година досега в Тянцзин се произвеждат А320, които са с по-малък диаметър на корпуса. Заради мащабите на китайския пазар и американската компания „Боинг” (Boeing) разглежда възможността да открие в Китай завод, в който ще се осъществява финалният етап от изработката на тяснофюзелажния „Боинг” (Boeing 737), пише ТАСС.

Широкофюзелажният самолет е с диаметър на тялото, по-голям от 5 метра. Такава конструкция на корпуса дава възможност да се увеличи пътническият салон и да се разположи на два етажа. Поставят се и допълнителни проходи между увеличения брой пътнически седалки.

Дължината на фюзелажа на такъв самолет е около 70 метра, а в пътническия салон се събират в редица от 7 до 10 кресла. Пътническите самолети с широк фюзелаж събират едновременно между 300 и 500 пътника, което подобрява икономическата ефективност на полетите с такива самолети.


#Еърбъс #Китай #самолет #Боинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"