Молдова няма да затваря български училища

Молдова няма да затваря български училища
Бесарабските български ученици нямало да пострадат от образователната реформа в Молдова.
A A+ A++ A

Българските училища в Молдова няма да бъдат затваряни, обеща посланикът на Молдова в Брюксел Южен Карас на евродепутата Илияна Йотова.

На среща с Йотова Карас обеща, че бесарабските български ученици няма да пострадат от образователната реформа в страната, съобщиха от кабинета на евродепутата.

Преди месец бесарабски българи, живеещи в Тараклия, изпратиха многобройни жалби до Йотова относно опасността малкото на брой български училища в областта да бъдат затворени.

Образователната реформа на новото правителство предвижда вливане на малките училищни заведения в по-големи поради финансови причини.

Официалната причина, заявена от властите, са прекалено големите разходи по поддръжката на училища с недостатъчен брой ученици. Представителите на българската общност обаче заподозряха други причини.

„Проблемът е решен и той в никакъв случай не дискриминира българската общност“, обяви посланик Карас.

„Причините за недоразумението са на местно политическо ниво. Правителството на Молдова е инициирало реформа за оптимизиране на образователната система, която е срещнала сериозна опозиция от страна на местната власт в Тараклия. В резултат на политическия спор бюджетът за образование на местността е бил спрян. След като различията между властите са били отстранени, правителството е възстановило финансирането на населения с българи район. Още повече че българските училища не са били в черния списък на учебните заведения за затваряне. Единствено румънски и руски училища са били затворени поради малкия брой ученици, записани там“, разясни Южен Карас.

В края на месец май ще има среща на делегации на молдовския и европейския парламент, на която българският евродепутат отново ще постави въпроса за изучаването на български език в молдовските училища.

#Молдова #бесарабски българи #училища #Илияна Йотова #евродепутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"