2-годишните ще учат български и математика, детската няма да е задължителна за малчуганите

2-годишните ще учат български и математика, детската няма да е задължителна за малчуганите
БГНЕС
A A+ A++ A

Родителите вече няма да са длъжни да пращат децата си в детска градина, а ще могат да ги подготвят сами у дома, чрез т. нар. самостоятелна организация. Това е само една от новостите в проекта за Държавен образователен стандарт за предучилищното образование, който Министерството на образованието и науката представи днес. Нова е и възможността за почасови занимания в детската градина.

Друг нов момент са образователните направления, които в детските градини са синоним на предметите в средното училище. Проектът за стандарт предвижда в детската градина да децата да се обучават по 7 образователни направления: български език и литература; математика; околен свят; изобразително изкуство; музика; конструиране и технологии; физическа култура.

И в сегашния стандарт за предучилищното възпитание има образователни направления, но той обхваща възрастта от 3 до 7 години, а проектът за нов стандарт допуска подготовката да започва от 2-годишна възраст.

Предвижда се всичко да бъде поднесено под формата на игра - и уроците по математика, и тези по български, и по останалите направления, чийто училищен еквивалент са учебните предмети.

В проекта за нов стандарт за пръв път е определено и седмично разписание на часовете. Във всички групи - от първа до четвърта включително - ще има по три часа седмично за физическа култура. В първа група (за деца до 4 г.) са предвидени по един час за всяко от другите направления. Във втора група (4-5-годишни деца) ще има по 1 час математика, музика и конструиране и по 2 часа - български, околен свят и изобразително изкуство. В трета група (5-6-годишни деца) всички направления, без физическа култура, са с по 2 часа седмично. В четвърта група (6-7-годишни деца) ще има по три часа български, математика и физическа култура и по два часа за останалите направления.

В проекта са заложени и очаквани резултати в края на съответната група, каквито има и в сегашните държавни образователни изисквания за предучилищната подготовка. Математиката за 3-годишнините ще значи-това е малко, това е много. В края на 5-ата година децата пък трябва да могат да броят до 10, отново играейки. Освен това, по думите на Стаматов, ще има пълна свобода на всяка една детска градина-по отношение на организацията, по отношение на избора на познавателните книжки (учебниците в детските градини), стратегията, която всяко едно детско заведение трябва само да си изработи и по отношение на разпределението на учебното време.

Проектостандартът предвижда четири форми на организация в детските градини. Двете от тях са познатите целодневна и полудневна форма. Другите две – почасова и самостоятелна, са напълно нови за системата.

Почасовата организация позволява детето да присъства в детската градина от 3 до 5 часа през деня, през които с него се занимава възпитател. Това ще се осъществява по начин, предложен от самата детска градина и график, който родителят може да предложи на детската градина

При самостоятелната организация детето не посещава детската градина, а родителят "гарантира", че то ще усвои необходимото знание от различните направления. Това ще става по желание на родителя и с разрешение на съответната комисия.

Преди детето да бъде включено за самостоятелна организация то трябва да бъде одобрено от комисия, която се сформира към регионалното управление по образование. Тази комисия ще има за задача да определи дали родителят може да гарантира самостоятелна организация на детето. Родителят от своя страна трябва да представи пред комисията средата, която ще бъде осигурена за детето, както и начинът, по който трябва да постигне резултатите.

Какви ще са таксите и дали ще има разлика в тях за децата, които учат целодневно, полудневно, самостоятелно или почасово ще реши всеки общински съвет.

Проектът за нов стандарт не поставя и ограничение на броя дни, през които детето, записано в градина, може да отсъства. Оставен е текстът, че то може да отсъства по здравословни или други уважителни причини, обясниха от МОН.

Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов уточни, че очакванията във ведомството за избор на самостоятелна форма са за не повече от 1% от децата. Ваня Трайкова, която е експерт към МОН поясни, че двете нови форми са свързани с възможност за родители, които ги изберат, да се възползват от малко по-гъвкав модел на организация.

Стаматов очерта и други нови моменти в стандарта. Единият е свързан с играта. „До настоящия момент играта беше отделен фрагмент, а новото в стандарта е, че играта е основно средство за постигане на всяка една цел, което означава, че децата ще играят, докато учат по математика, докато учат български. Играейки те ще се научат на съответните необходими поставени първоначално задачи”, поясни зам.-министърът на образованието.

Стандартът ще бъде качен на сайта на МОН, след това предстоят обсъждания на проекта - през март ще има шест регионални срещи. Новият стандарт трябва да влезе в сила на 2 август, заедно с всички текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

Стандартът не включва регламент на броя деца в групите, изисквания към физическата среда, изисквания, свързани с храненето, почивката и извеждането на децата на открито, финансиране, нормиране на заплащане на труда, редът и условията за осъществяване на приобщаващото образование. Основните акценти в организацията, включени в стандарта е възможност за постъпване на децата на 2 години в детска градина - по желание на родителите и при наличие на свободни места, или при липса на яслена група в населеното място или места в яслените групи.

Друга новост е, че се въвежда учебно (15 септемрви-31 май) и неучебно време (1 юни до 14 септември). Децата ще присъстват на детска градина, но няма да имат задължителния брой занимания по време на неучебно време. Всяка детска градина ще има възможност да изготви самостоятелна програмна система, която обаче трябва да бъде съобразена със стандарта.

 

 

 



#МОН #детски градини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"