Край на свободното къмпингуване на плажовете - парламентът го забрани

Край на свободното къмпингуване на плажовете - парламентът го забрани
БГНЕС
A A+ A++ A

Със 106 гласа "за" Народното събрание забрани къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажовете,Това се случи след приемане не текста от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Против текста гласуваха 9 депутати, 7 се въздържаха. Остана обаче възможността за пренощуване на плажа.

Преди това депутатите гласуваха плажовете Корал, Карадере и Иракли вече ще бъдат със защитен статут и няма да могат да се отдават на концесия или под наем.Така се забранява на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги.

Спорната забрана за къмпингуването обяче нажежи страстите в парламента и извън него, любителите на природата и екоорганизации организираха протести срещу забраната. Протестиращи и депутати влязоха в пряка словесна схватка по време на орагнизираната среща, в която участва и министърът на туризма Николина Ангелкова. В един момент по средата на гласуването бе обявена почивка и депутатите поканиха протестиращите пред сградата на НС в зала „Запад”, за да бъдат изяснени позициите и несъгласията.

Взривът от недоволство на природозащитниците пред парламента бе провокиран от текст, според който се забранява пренощуването, къмпингуването и паркирането на 100 м от плажната ивица, а нарушителите ще бъдат наказвани с глоби от 1000 лв. до 10 000 лв. Още в началото на разговора депутатът от РБ Найден Зеленогорски поясни, че до един месец ще бъдат внесени нови промени в закона, за да бъде облекчен режимът за създаване на нови къмпинги.

От страна на протестиращите бяха представители на няколко екологични организации и от партията на „Зелените”. Орлин Конов от организацията „Да спасим Иракли” изрази в началото несъгласието на колегите си от новите поправки и предложи да се отложи гласуването на текста до създаване на цялостна концепция по тези въпроси. Срещу неговите тези се изказа Зеленогорски, според когото къмпингуващите от години замърсяват автентичната природа до морето. Същото заяви и министърът на туризма Николина Ангелкова. „ Не може върху тези плажове да се паркира и да има тонове боклуци”, каза тя.

Това предизвика бурната реакция на природозащитниците, които оспориха тезите на министъра и депутата Зеленогорски. Според зелените защитници, ако са прихванати неправилно паркирани коли по морето, то те са на почиващите по хотелите и квартирите. И заподозряха, чу промените в този закон ще се използват за лобиране и нова вълна от презастрояване по морето. Те предложиха да има първо нов устройствен план, тъй като не са против регулациите и чак след това да се въвеждат забрани за къмпингуващите.

 

Като създаваме природосъобразните плажове „Корал”, „Иракли” и „Карадере” направихме стъпка за тяхното опазване, не отваряме вратичка за строителите. Това заяви пред медиите в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова след приемане на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на второ четене.

 

На фона на упреците на еколозите, че плажовете ще станат привлекателни за строителите, тя препоръча да не се мери с двоен аршин. „Забраняваме на 100 метра от морето, където са дюните и плажът, да се извършва всякаква търговска и стопанска дейности или т.нар. диво къмпингуване, за да може то да се извършва на определените места”, каза Ангелкова. И добави, че забраната ще важи не само за къмпингуващи и природозащитници, а за всички граждани.

 

Не смятам, че по някакъв начин се отваря вратичка за строителите, с това, че създадохме природосъобразните плажове „Корал”, „Иракли” и „Карадере”. Това е стъпка за тяхното опазване. Не отваряме вратичка за строителите”, подчерта министърът.

 

В наредбата за категоризация и прекатегоризация е уредено къде да се предлага туристическа дейност в къмпингите и какво може да бъде къмпинг. „В зависимост от категорията една, две или три звезди сме отредели големината - 35 метра или 50 метра за поставяне на каравана и палатка.

 

Забранили сме така нареченото „диво къмпингуване”, защото както една маса или шезлонг разрушава дюните, така и една паркирана кола и палатка, поставена върху тях също ги разрушава, каза Ангелкова.

 

Глобите също отпаднаха по отношение на пренощуването, посочи министърът на туризма. И допълни, че е влязъл в сила нов параграф, свързан с принудителните мерки, когато се нарушават тези забрани. Съответно да бъдат налагани глоби от същия ред, които са от 5 до 50 хиляди лева. Те съществуват и в момента в закона, каза Ангелкова.

 

Ще разширим понятието „къмпингуване” в закона за туризма, за да ограничим максимално безразборното поставяне на палатки, чували и каравани по плажа, увери тя. „Както ще има забрана за извършване на стопанска дейност, така трябва да има забрана за къмпингуване, защото те по същия начин замърсяват природата“, е мнението на министър Ангелкова.

 

Веднага след гласуването на закона на второ четене в парламента, в социалните мрежи се надигна вълна от недоволство и привържениците на къмпингуването обявиха протест тази вечер на Орлов мост.


 

 



#Закон за черноморието #поправки #плажове #къмпингуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »