Лозан Панов: Трябва да спрем да се самоунищожаваме

Лозан Панов: Трябва да спрем да се самоунищожаваме
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Струва ми се, че именно заради членството на България в ЕС, принципите на наказателното ни законодателство не само ще бъдат запазени, но и обогатени,'' посочи председателят на ВКС Лозан Панов.

''Но фактът, че сме под мониторинг в тази област означава, че не сме се справили добре.''

Той спомена и неспособността на политическия елит да се справи в тази област. Както и коментира някои мнения, че наказателното право не било от компетентността на ЕС, а на националните законодателства. Ако влезем в спиралата на прехвърляне на отговорността между съд и прокуратура със сигурност ще се наложи въвеждането на съдебен борд, предупреди Панов.

Съдебната система е национална, съдиите са арбитри. Проблемът, обаче, е че няма у нас нито един осъден по знакови дела.

Днес ще ви призная, че не знам как се определя кои са знакови дела. Днес вече се говори за отделянето на България от Румъния в контекста на наблюдателите от Брюксел, подчерта Панов със съжаление. А историята с конституционните промени стана като в един известен виц, посочи той. След тяхното гласуване се засили политическото влияние в съдийската колегия и не бяха осъществени реформи в необходимия размер.

Мониторингът на България продължава именно, защото нямаме напредък в наказателното производство. Трябва да спрем да се самоунижаваме, време е да покажем на българското общество, както и в ЕС, че можем сами , със собствени сили да се справим с проблемите, заключи Панов.


#Лозан Панов #ЕС #съдебна система #законодателства #ВКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници