Москва не вярва на сълзи: Опозицията анулира примирието в Сирия

Москва не вярва на сълзи: Опозицията анулира примирието в Сирия
БГНЕС
A A+ A++ A

Крехкото примирие и прекратяването на военните действия в Сирия, започнало в събота, е пред "пълно анулиране" заради атаките от страна на правителствените сили, които нарушавали споразумението, постигнато между САЩ и Русия. Това заяви представител на сирийската опозиция, цитиран от саудитския тв канал "Ал Арабия".

Асаад Ал-Зуби, който оглавява подкрепяната от Рияд делегация на Комитета за преговори на високо ниво на мирните преговори, добавя, че примирието се разпаднало, преди да е започнало.

"Ние имаме алтернативи, за да защитим нашите хора, ако международната общност не може", предупреждава Ал-Зуби. Според него нямало никакви индикации, че почвата била подготвена за мирните преговори, които ООН обяви, че планира да свика отново в Женева на 7 март.

В същото време френският външен министър Жан-Марк Еро призова за нова среща на подкрепената от ООН група за следене на крехкото примирие в Сирия "без отлагане", за да се направи оценка на нарушенията. 

Според консервативния турски в. "Йени Шафак", САЩ смятат да разделят Сирия на 3 части, ако примирието не издържи. Едната ще остане под контрола на президента Башар Асад и ще включва провинциите от столицата Дамаск до границата с Турция. Втората ще е кюрдска територия и ще бъде на изток от Алепо, а третата част включва провинция Идлиб и окръг Дери, които ще бъдат управлявани от умерената опозиция.

 

#Сирия #примирие #опозиция #военни действия #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"