Два туроператора са осъдени за картел при доставка на самолетни билети за държавата

Два туроператора са осъдени за картел при доставка на самолетни билети за държавата
БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд ВАС) потвърди частично решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като призна две компании за участие в картелно споразумение при доставка на самолетни билети за нуждите на държавната администрация.

Делото е по решение на КЗК от 2012 г., с която регулаторът глоби три фирми заради неправомерно договаряне на цени. Сега ВАС окончателно е потвърдил наложените глоби от 47 280 лева на "Бългериан ВИП травъл" ООД и 48 480 ева на "Хорнит" ООД, съобщиха от антимонополната комисия.

Съдът не потвърждава глобата на третия туроператор - "Юпитър травел" АД ("Астрал холидейз" АД). През 2012 г. КЗК наложи на фирмата глоба от 2.8 млн. лв, но сега ВАС постановява, че сходствата в ценовата й оферта не са достатъчни за установяване на участие в картел с другите две компании.

През 2012 г. КЗК разследва компаниите заради обществена поръчка на Министерството на финансите за сключване на рамков договор с шест дружества за доставката на самолетни билети за служебни пътувания с страната и чужбина. Прогнозната стойност на поръчката е 30 милиона лева.

 

 

#КЗК #картел #ВАС #самолетни билети #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »