Ненчев спира сделка за 1,5 млн. лева, подготвя нови за стотици милиони

Ненчев спира сделка за 1,5 млн. лева, подготвя нови за стотици милиони
БГНЕС
A A+ A++ A

Ще спра обществената поръчка за купуването на автомобили за нуждите на Министерството на отбраната и съответните структури. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от агенция Фокус, по време на пресконференция.

Става въпрос за шест автомобила и девет джипа. Министър Ненчев уточни, че обществената поръчка е на стойност 1.5 млн. лева. Като причина за спирането ѝ той посочи: „Може да се окаже, че тези ресурси ще бъдат необходими за други приоритети на Министерство на отбраната. Считам, че не е особено належащо в този момент да подменяме автопарка”.

Във връзка с поръчката за 6 неизползвани двигатели на МиГ-29, той уточни: „В подготовка сме. Всеки момент ще стартира. Тя не е свързана само с двигателите, но и с други необходими за МиГ-29 части”.

Министърът на отбраната съобщи още, че на заседанието си във вторник Съветът по отбрана ще разглежда предложението за проект за придобиване на нов тип изтребител. Предвижда се също придобиването на многофункционален патрулен кораб.

В бюджетната рамка са заложени съответните разходи. 80 милиона са предвидени за първа вноска за многоцелевия самолет и толкова са предвидени за многофункционалния патрулен кораб. В разговора, който имах с министър-председателя в края на миналата седмица, той потвърди намерението на правителството да подкрепи и двата проекта. Направили сме съответните анализи, съответните запитвания. Проведени са разговори както с "Грипен", така и с "Юрофайтър" и разбира се F-16”, заяви министър Ненчев по време на пресконференция днес.

Началникът на отбраната ген. Константин Попов уточни, че процедурата по придобиването ще започне едва след като проектът мине през решение на Министерския съвет и парламента.

Парите по договора ще се плащат разсрочено за няколко години, а първата вноска трябва да бъде покрита от целевото финансиране. В същото време МО не се е отказало да закупи и шест неупотребявани двигатели за старите съветски машини МиГ 29, които според неофициална информация може да излязат около 50 млн. лева.

Приоритетен проект за отбранителното ведомство и закупуването на бронирани бойни машини за Сухопътни войски. МО вече обяви поръчка за над 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини. Министерството е водило разговори с американската компания "Текстрон", която може да изгради свое предприятие в България и да произвежда или сглобява подобни машини у нас, отбеляза Ненчев.

Отбранителното ведомство вече има един договор с "Текстрон" от 2007 година за доставка на 7 бронирани машини М1117 ''Гардиън” за 14 млн. лева. Бившият министър на отбраната Аню Ангелов обясни още през 2010 година, че той е рамков и по него може да се закупят още машини.

Предвижда се също закупуването на четири бронирани високопроходими автомобили за техническо наблюдение и два бронирани високопроходими транспортни автомобила с необходимото оборудване за Военна полиция на обща стойност над 16 млн. лева.



 

 

#Министерство на отбраната #Ненчев #обществена поръчка #автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници