Тъгата и гневът - по-опасни за шофьорите от разговор по мобилния телефон

Тъгата и гневът - по-опасни за шофьорите от разговор по мобилния телефон
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Тъгата и гневът са много по-опасни за шофьорите от умората и разговорите по мобилен телефон, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Дейли телеграф". Шофьорите често чуват предупреждения, че ако се уморят, веднага трябва да спрат за почивка. Според американски учени от Политехническия институт на Вирджиния обаче емоционалното състояние е много по-важно за безопасността на пътя.

Тъгата, гневът или възбудата зад кормилото увеличават риска от произшествие почти 10 пъти, а умората - три пъти. Разговор по мобилния телефон удвоява риска от катастрофа. Разговорът по телефона не разсейва шофьорите повече от настройване на радиото или климатика. Отговарянето на телефонно позвъняване обаче увеличава риска шест пъти, а набирането на номер - 12 пъти.

Макар и родителите да си мислят, че малкото дете на задната седалка ги разсейва много, всъщност общуването с него намалява опасността от инцидент. Що се отнася до храненето и гримирането зад кормилото, те не са значим проблем, нито път танцуването.

Рисково за шофьорите е да пишат съобщения зад волана и да търсят информация в интернет. Тези дейности увеличават опасността от инцидент шест пъти.

Най-голям рисков фактор за шофьорите е пиенето или взимането на наркотик зад волана. Те увеличават опасността от катастрофа 35 пъти.

 

#проучване #шофиране #мобилен телефон #шофьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"