Цветан Василев: Дълговата спирала вече е факт, от нея няма излизане докато икономиката не работи

Цветан Василев: Дълговата спирала вече е факт, от нея няма излизане докато икономиката не работи
БГНЕС
A A+ A++ A

Дълговата спирала вече е факт. Няма как да се излезе извън дълговата спирала, докато икономиката не работи и няма постъпления в бюджета. Според мен данните за бюджетния дефицит са манипулирани, реалният бюджетен дефицит е много по-висок. Това казва Цветан Василев в интервю за Сашо Диков пред Би Ай Ти. Публикуваме пълният текст на интервюто.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката. И за това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам!

САШО ДИКОВ: От кого подадени сигнали?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: От всички! Подавани са и от мен като акционер на банката, подавани са и от неправителствени организации. Прокуратурата си затваря очите. Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко.

САШО ДИКОВ: В същото време Иван Мирински в 2011 г. каза: „Цветан Василев ме принуди да изтегля 14 млн. евро и тези пари бяха усвоени от „Евробилд проект” и сега трябва да връщам 10 млн., които са усвоени от фирмите на Цветан Василев”.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Господин Мирински, така нареченият „собственик на „Водстрой”. Очевидно този човек има много къса памет. Забравил е, че много банкови крадци знаят как е бил купен „Водстрой”, кой е финансирал покупката на „Водстрой”.

САШО ДИКОВ: Кой?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Кой?! Корпоративна банка, кой! Кога се е появил господинът – съответният. Между другото, този господин е известен с това, че е правил едни много щедри ремонти на Съдебната палата. Не знам дали знаете?

САШО ДИКОВ: Навремето с Иван Славов ли, като беше шеф?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: С Иван Григоров, точно така. Този…

САШО ДИКОВ: Това не е ли...?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Този „чист като сълза” мой морален ментор много добре знае какво и как е било, и много добре знае, че тези пари бяха дължими от неговия ментор, ако не собственик, във връзка с преди това ползвани средства.

САШО ДИКОВ: За неговия ментор? Говорим за?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Говорим за Делян Пеевски.

САШО ДИКОВ: Фактически, интересно е, че този материал се появява на 19 юни 2014 г.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Естествено, че се появява на 19 юни, защото сценарият за фалирането на банката наистина е много добре подготвен – от поръчителството за убийството… Между другото, има нещо много интересно, което ще излезе на по-късен етап. Дали мислите, че тези тримата „невинни” хора са случайно подбрани?

САШО ДИКОВ: Обвинени като…

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Като изпълнители на поръчката от мен.

САШО ДИКОВ: За убийство на Делян Пеевски.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Точно така! Абсолютно неслучайна е подборката и това го знае и прокуратурата, знае го и ДАНС.

САШО ДИКОВ: В смисъл?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Ще дойде време, когато и това ще излезе. Скандални са нещата! След това, разбира се, цялата пропагандна машина, която се изля върху банката, а сега, между другото, вече промениха законодателството и вече не може да се сипят клевети срещу банка. Я погледнете всичките течения на техните преси от този период. Какво не изписаха за банката? Не говоря след 20 юни, говоря до 20 юни.

САШО ДИКОВ: Доколкото разбирам, 150 млн., на които фирми Делян Пеевски е дължал към банката, след това тези 150 млн. са рефинансирани от Първа инвестиционна банка.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Част от кредитите са рефинансирани от държавната банка – Българска банка за развитие.

САШО ДИКОВ: Което май, че е незаконно.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам колко е незаконно, но най-малкото е в абсолютен конфликт с устава й. Тя е банка за малки и средни предприятия.

САШО ДИКОВ: Именно – малки и средни предприятия, а пък става дума за…

ЦВ. ВАСИЛЕВ: За малък и среден бизнес. Става въпрос за „Водстрой”, става въпрос за рефинансиране на компания, която участва в изпълнение на обществени поръчки. Тя не носи никаква стойност, тя изпълнява някакви обществени поръчки, главно по линия финансиране на европейски фондове. Другата част, разбира се, е рефинансирана през ПИБ (Първа инвестиционна банка), но така или иначе в банката например той щедро остави новата печатница, която беше финансирана от компания „Партнер Лизинг”, и той я остави, а там дължи 80 млн. лв. неговата печатница – нова.

САШО ДИКОВ: Като стана дума за обществени поръчки, какво значи, че са използвали името Ви? С името напред, зад гърба Ви нещо, за да печелят?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Погледнете за периода от юни 2013 г. – формиранeто на правителството на Орешарски – Пеевски, правителството на Орешарски – Пеевски, подчертавам, до май месец 2014 г., колко поръчки са спечелили трите фирми: „Водстрой”, „Промишлено строителство-Холдинг” и „Техноекспортстрой”! Погледнете и ще разберете. След това се оказа, в един разговор с тогавашната министърка на регионалното развитие Десислава Терзиева, мисля, че беше, се оказа, че всъщност напред се е вървяло с моето име, тоест че това е мой интерес.

САШО ДИКОВ: Интересно ми е нещо друго: по кой начин... Очевидно сте държал много здраво Станишев, за да поискате от него да свали правителството на Орешарски, да оттегли подкрепата си след евроизборите.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Защо трябва да го държа Станишев много здраво? Станишев и Станишева ги държеше много здраво Пеевски, а не аз.

САШО ДИКОВ: Със?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам с какво. А със Станишев, и аз имам свидетел, съм се виждал с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски.

САШО ДИКОВ: Защо не го направи?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Предполагам или, че му е станало някъде тясно. Говори се, че вместо да направи това, е поискал на среща с Местан и Доган да стане премиер, но това не е потвърдено. Не мога да твърдя.

САШО ДИКОВ: То излезе в публичното пространство. Мисля, че и Лютви Местан някъде го каза, че е поискал. Но вместо БСП да дръпне черджето, ДПС дръпна черджето.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Те дръпнаха черджето, когато удариха банката. На тях им беше необходимо правителството на Орешарски и контролът върху ДАНС, контролът върху службите. Имайки контрол върху следствие и прокуратура, да ударят банката. След това вече не им беше необходимо.

САШО ДИКОВ: Вие кога поискахте да станете премиер?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: На мен не знам само какво не ми е вменено?! Все още не ям деца! Никога не съм искал да ставам премиер!

САШО ДИКОВ: Мисля, че това беше, не помня от кого, но официално излезе в медиите.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Официално излезе от медиите на Пеевски, ако нещо въобще може официално да излезе през тях. За какво ми е да бъда премиер?! Напротив, на мен ми честити правителството на Орешарски, Бойко Борисов, ако си спомняте. Само че то беше правителството на Пеевски, не е било моето правителство.

САШО ДИКОВ: Доколко... има някаква, как да го кажа, държал сте лекция пред студенти, в която да казвате, че в КТБ само добри банкерски практики са се прилагали, което?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз казвам следното: в КТБ са се прилагали практики, които са били законосъобразни – първо. Второ, казвам следното: че ако някой е смятал, че моделът на КТБ е грешен, защо трябваше прокуратурата да разбие този модел? Трето, всеки може да оценява нещата от гледна точка на времето. Това че се случи това на КТБ, може да се случи на всяка една банка, не искам въобще да си мисля за последствията. Между другото, дали Ви е известен фактът, че през юни и началото на юли е имало идея КТБ да бъде спасена и тя да погълне клатещата се ПИБ, и да се направи Банка национален шампион, защото в КТБ, пак казвам, има активи за над 2 млрд. и половина евро само контрол върху цели компании – не говоря за кредити. Контрол върху цели компании на стойност за над 2 млрд. и половина евро с годишна EBITDA (бел. ред - Оперативната печалба - терминът идва от английски език и значи “Earnings Before Interests Taxes Depreciation & Amortization) над 240 млн. евро! За това казвам, за това говоря.

САШО ДИКОВ: На кого беше тази идея?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Това е на БНБ и на техния консултант „Ърнст енд Янг”.

САШО ДИКОВ: Защо не стана?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам защо не е станало.

САШО ДИКОВ: Вярно ли е, че сте поискали 250 млн. от БНБ и Искров не е дал, а в същото време дава милиард и триста милиона на ПИБ.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз нищо не съм искал, защото в това време банката се представляваше от изпълнителните директори, както е нормално. Те са искали, не сам им предоставили. Но аз бях в началото почти всеки ден на телефон с Иван Искров. Той, между другото, се криеше – говоря за 15-и, 16-и, 17-и, когато аз поисках от него да излезе по най-бързия начин с анонс, за да се спре паниката сред хората. Той излезе чак на 17-и. В сряда, на 18-и, имаше успокоение и ми докладваха изпълнителните директори, че хората са свалили заявките си за тегления. Аз бях се поуспокоил, че може да се овладее ситуацията. Спомняте ли си какво стана тогава? Първо, изтече един анонимен сигнал от Централната банка, от служител на Централната банка изтече пак в онези медии, дето нямат нищо общо с Пеевски.

САШО ДИКОВ: Че се разследва Гунев.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Че се разследва Гунев. Малко след това главният прокурор, като един говорител на прокуратурата, обяви официално това нещо – че се разследва Цветан Гунев във връзка с лоши практики в Корпоративна банка. Какво е целял главният прокурор? Целял е да се хване престъплението или да се събори банката?! Очевидно – второто.

САШО ДИКОВ: Колко скрити лица има извън списъците? Цитирам Косьо Симеонов, един от Вашите адвокати, който каза, че на Маргарита Попова зетя и дъщерята са с над милион депозит?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Значи, нека да се разберем. Аз съм бил председател на Надзорния съвет на банката. Аз не съм се ровил в базата данни на банката, както се опитват да вменяват, за да подбирам клиентите, за да ги държа с нещо. Не знам кои са скритите лица, но най-скритите лица са тези, които са преди това в банката – цялата фамилия на Пеевски, всичките му около него: от адвоката собственик, през въпросния крадец от Съдебната палата, та се стигне до изпълнителния директор на „Бургартабак” – всичките те са били със сметки в банката. Защо не покажат какви са били салдата им преди това?!

САШО ДИКОВ: Кой е крадецът от Съдебната палата?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Този, дето нямал нищо общо със строителния бизнес на Делян Пеевски – говоря за Иван Мирински.

САШО ДИКОВ: Светльо Витков наскоро каза: като сложихме депозита на партийната субсидия, ми предложиха лихвата да ми я прехвърлят по лична сметка.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Със сигурност господин Витков не е разбрал какво му е казано. Аз не знам какъв е бил случаят...

САШО ДИКОВ: Случаят – дават четири-петстотин, няма значение, при лихвата – толкова рушвет в личната сметка, лихвата.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Кой ще му предложи този рушвет? Счетоводителката на гише ще му предложи рушвет на Светльо Витков?! Дайте да бъдем сериозни.

САШО ДИКОВ: Не, аз казвам, той го каза официално пред медиите.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Той може да казва всичко. Аз казвам следното: няма как това нещо да се случи, първо, защото хората не са в състояние да предлагат подобни услуги. Второ, ако нещо е ставало, мога само да предполагам, не знам за какво иде реч, но вероятно преференциалните депозити бяха за физически лица. А той е искал да вземе високи лихви от юридическото лице – партията.

САШО ДИКОВ: Партията.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Партията е юридическо лице. Понеже не му се е харесало това, че юридическото лице не може да бъде, сметката му не може да бъде олихвявана при тези лихви, вероятно той е искал нещо друго. Каква е истината?! Ами нека да питат счетоводителката, която е говорила с него. То много лесно така да хвърляш обвинение, особено, ако Бриго Аспарухов стои зад теб, да кажем.

САШО ДИКОВ: Каква е истината тогава: Николай Велков – човекът, който Ви „отвори” как да заобиколите БНБ навремето и да изкупите с десет офшорки по 10% банката, и да стане частна собственост, ми е казвал, че системата: държавните фирми вкарват десетки милиони на разплащателен влог един или два-три процента. Вие раздавате кредити на девет-десет процента и разликата от половин милиард, някъде, държавни пари по 40-50 милиона годишно; купувате медии, подкупвате политици и ги правите каквото искате.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: (Смее се.) Знаете ли защо ми е смешно? Банката, първо, парите в банката не са белязани. Как точно парите на държавните фирми съм ги дал аз като кредити? Как точно тези пари, същите пари на държавните фирми – белязани, като белязани електронно, съм ги дал на държавните фирми? Първо, това е несериозно. Второ, няма такива държавни пари, които да са стояли на такива лихви. Ако някакви пари са стояли на държавни фирми, те са били два типа пари или по-скоро два типа сметки. Едните са разплащателни сметки, където, естествено, в момента лихвата е под нула процента. Не е ли така?!

САШО ДИКОВ: Така е.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Значи на разплащателната сметка, това означава пари на виждане. Там лихвите са много ниски. Това не означава, че ако банката дава кредити на 9%, а пък парите от разплащателната сметка са на 1%, банката директно печели 8%, защото кредитът е за една година, а пък парите са до утре. Как така се случва?

САШО ДИКОВ: До утре, ама Вие се разбирате с шефа на държавната фирма срещу пълнене на гушата със сериозен рушвет да не ги тегли половин или една година.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, че те тези фирми – държавни, са така цъфтели и такива свободни пари са имали, че тези държавни директори са се чудели как само да ги оставят настрана. Имали сме депозити от държавни фирми и сме давали по-добри условия по депозити, отколкото те бяха преди това в предишна банка, и това беше Министерството на транспорта. За всички останали фирми, с които сме работили, основно от енергетиката, тези фирми никога не са имали свободни пари, тези фирми винаги са се нуждаели от финансиране. Ако са идвали средства по техните сметки, са оставали за няколко дни, докато те разплатят своите задължения.

САШО ДИКОВ: Как фалиралата „Топлофикация”– София, с 500 млн. дългове, се оказа с 90 млн. в банката?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Фалиралата „Топлофикация” – София, използваше Корпоративна банка, за да разплаща към „Бългургаз”, защото основните задължения на „Топлофикация” – София са към „Булгаргаз”, а пък „Булгаргаз”, между другото, от 2013 г., след като тръгнаха атаките срещу банката, не може да намери банка, която да го финансира. Ние сме го финансирали до 60 млн. лв., той е имал овърдрафт. Е, точно затова, понеже този овърдрафт беше на практика обезпечен под някаква форма само с пари, не е бил обезпечаван официално, но в някаква степен бяха заложени вземанията от „Топлофикация” – София, по джентълменско споразумение. Затова и „Топлофикация” – София е акумулирала средствата си и е плащала на „Булгаргаз”. Това е истината. А това, че се е случило да останат тези пари – ами, в крайна сметка общо парите, които бяха открити по сметки на държавни фирми, колко са в банката?

САШО ДИКОВ: Един момент. Първият път, когато Симеон Дянков направи проверката, бяха 480 млн., си спомням добре.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Като са били 480 млн., не знам дали това е било вярно, но като са били 480 млн, на 6 милиарда активи, това притеснително ли е било?! А сега, като са открити 250 млн., като са останали в Корпоративна банка след затварянето й, на 7 милиарда активи на банката, това не е нормално ли?

САШО ДИКОВ: Вярно ли е, че на 19-и или на 20-и от държавните фирми са изтеглили всичките пари.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Пак казвам: тази така наречена „страстна седмица” на мен ми е като в мъгла. Аз нямам никаква информация какво точно се е случило.

САШО ДИКОВ: Вие сте във Виена вече – беглец.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не съм беглец. Аз просто бях нещо като щаб, хайде да го кажа „щаб за управление”. След сряда, в сряда аз бях спокоен, че ще можем да овладеем ситуацията.

САШО ДИКОВ: Че не.... на 18-и, след писмото, откритото писмо на БНБ.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Точно така! Тогава, разбира се, се случиха нещата около официалното обвинение на Цветан Гунев и вече вълната беше неудържима.

САШО ДИКОВ: Добре, трябва да приключваме – говорим един час и дванадесет минути. Едни от основните обвинения са, че на поразия сте раздавал пари на приближени хора, свързани фирми, шофьори, камериерки, какви ли не там.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нали това казах – че тези така наречени „бушони”, на практика чрез тях са финансирани ето тези активи, ето ги (показва документи), аз съм си ги описал, за да не ги пропусна. Ще ги прочета: „Виваком” – 77%, 100% от Нуртс; „Петрол” – 97%. Това е един милиард. От там нататък: „Дунарит”, „Авионамс”, стъкларски заводи в Плевен, винарна в Телиш, хартиен завод в Костенец, „Техномаркет”, „Домо”, „Литекс моторс”, Корабостроителница – Русе, „Инфраструктурна компания”, газоразпределителни фирми – това са финансираните.

САШО ДИКОВ: А защо през бушони?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Как, защо през бушони? Те не са бушони. Една фирма, която е взела кредит, с който е финансирала придобиването на една компания, срещу което тази компания е заложила акциите си, това не са бушони.

САШО ДИКОВ: В крайна сметка признавате ли някаква, хайде, ако не престъпление, грешка, нещо, което не е направено както трябва.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз никога не съм казвал, че съм невинен, не съм виновен, не съм вършил престъпления – първо, нито другите обвиняеми от банката. Със сигурност грешки сме допускали най-много. Най-голямата ми грешка е, че съм допуснал Пеевски толкова близко и, разбира се, от другата страна, главният свидетел на прокуратурата да ме заблуждава. Той е човекът, който е направил най-много поразии. Най-много поразии! На всичко отгоре, ето това за първи път го казвам, в периода от 1 до 15 юни е взел, от наша семейна фирма е взел над 3 млн. лева и те са потънали. От сметка на фирма – наша!

САШО ДИКОВ: Добре, с тези 206 млн. е гаф – очевиден.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: С тези 206 млн. е гаф очевиден, ще се докаже това в съда, когато тези господа от прокуратурата благоволят да внесат делото.

САШО ДИКОВ: Не знам! В крайна сметка, признавам си, че понеже ми е далечна тази, но ето: една цифра, която е пред мен, няма как да сте дали 300 млн. за ТВ 7. Това е някаква финансова гимнастика според мен, но в много голяма степен.

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: Не е финансова гимнастика. Това са амбициозните планове на Николай Бареков, които, разбира се, са финансирани през ТЦ-ИМЕ.

САШО ДИКОВ: Един от бушоните.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Какъв бушон?

САШО ДИКОВ: Така се пише поне.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Чакай, чакай! Как?

САШО ДИКОВ: ТЦ-ИМЕ като един от големите, през който...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нека да обясня нещо. ТЦ-ИМЕ държеше пряко 33% от „Виваком”. Знаете ли колко е стойността на 33%? Двеста милиона евро. Това достатъчно ли е да обясня какъв бушон е ТЦ-ИМЕ. Защо ТЦ-ИМЕ беше атакувана като първа компания още през месец май и поискана нейната несъстоятелност?

САШО ДИКОВ: Някой е имал там невърнати...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Някой е трябвало да парира контрола на ТЦ-ИМЕ. А защо изпълнителната директорка на ТЦ-ИМЕ е един от главните свидетели на прокуратурата? Защото е трябвало да бъдат хванати абсолютно всички ключови позиции в компаниите, които са важни. ТЦ-ИМЕ беше една от най-важните компании, защото тя и „Бромак” през дъщерната й компания държаха 77% от „Виваком” – 500 милиона евро! Ето за тези бушони и за подобни бушони ние говорим. А ТВ 7 е не особено сполучлив проект, нека да се изразя така, с не особено сполучлив избор на изпълнителен директор.

САШО ДИКОВ: Маргарита Петрова, главен касиер /уточнява Цветан Василев - бел. ред/ имала някакъв тефтер, на който си е записвала на кого колко дава.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам какво точно и как е предоставено. Като ги имат тези доказателства, да вкарват делото в съда.

САШО ДИКОВ: Нямате притеснения?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Как да имам притеснения? Моят път към доказване на истината е само през съда.

САШО ДИКОВ: Хубаво. Притеснения нямате от съда, така ли да разбирам?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Притеснения имам от натиска върху съда от страна на прокуратурата. Съдът е малтретиран от прокуратурата, съдиите са малтретирани от прокуратурата. Има достатъчно доказателства за това нещо.

САШО ДИКОВ: Последното, би трябвало Бойко Борисов да (...) подкрепа. Отменя обществени поръчки.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Бойко Борисов сам си знае. Фактът, че поръчки на такива стойности са били спечелени от компании, казват близки до Пеевски, по време на това правителство, в което ДПС е в опозиция, е многозначителен. А начинът, по който се развалят тези поръчки, вече е друг, но има особености на пейзажа.

САШО ДИКОВ: Накрая, какво ни чака примерно в следващите три месеца, шест месеца? Какво ни чака като държава имам предвид? Вие бяхте дал една убийствена прогноза: дългова спирала със свръхинфлация, със свръхзадлъжнялост от 8-10%.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Дълговата спирала вече е факт. Няма как да се излезе извън дълговата спирала, докато икономиката не работи и няма постъпления в бюджета. Според мен данните за бюджетния дефицит са манипулирани, реалният бюджетен дефицит е много по-висок.

САШО ДИКОВ: Той се кълне и се бие в гърдите – Бойко, че три милиарда повече от контрабанда, под 3% дефицит, 3% растеж.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не мога да коментирам колко са събрани от контрабанда. Това не е моя работа, пък и нямам тези данни. Нямам идея наистина. Не вярвам да е вярно това, още повече че според мен има в момента недоотчитане на определени бюджетни разходи, несъпоставими по периоди. Така че за мен бюджетният дефицит е доста по-висок.

САШО ДИКОВ: Какво ни чака?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нищо добро, ако не променим с нещо нещата. А това нещо е да заработи икономиката, да спре натискът върху бизнеса. Да се даде възможност на бизнеса да се развива. С практиките на Пеевски това няма как да стане.

САШО ДИКОВ: Човекът излезе на светло, какво тогава? ЦВ. ВАСИЛЕВ: Кой е излязъл на светло?

САШО ДИКОВ: Обяви къде и какво купи – сградата на БТВ, 5-те процента в „Булгартабак”.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Сега гледам, че се е отказал. Не знам от кое се е отказал.

САШО ДИКОВ: От петте процента в „Булгартабак”.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: А, от 5-те процента. А дали е съумял да извади майка си от фондацията в Лихтенщайн.

САШО ДИКОВ: Там какво има?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нищо. Има фондации, които са собственици на една австрийска компания, която пък държи 80% от „Булгартабак”.

САШО ДИКОВ: Демек кой е собственик на „Булгартабак”?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам кой номинално в момента се води собственик, но в една от фондациите присъства майка му, присъстваше майка му поне.

САШО ДИКОВ: Една от фондациите е собственик на…

ЦВ. ВАСИЛЕВ: На австрийската компания.

САШО ДИКОВ: Която пък е собственик на…

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам какво точно е осветлил и с какви пари е осветлил. Затова казах: ако има нормален НАП, нормален шеф на НАП – не Бойко Атанасов, дали проверката на балканска медийна компания ще издържи. Казах!

САШО ДИКОВ: Последен въпрос: какво го чака Бойко? Какво трябва да направи и какво го чака? Каква съдба го чака?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Бойко трябва да направи всичко възможно да скъса опашката си. Въпросът е дали тази опашка не е отишла прекалено нагоре по гръбначния стълб.

САШО ДИКОВ: И да не може да се скъса.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: (Смее се.) Тогава става (смее се) опасно за живота.

САШО ДИКОВ: Обяснението за тези обществени поръчки и спирането им?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Обяснението е едно – опит точно в тази посока.

САШО ДИКОВ: Външен натиск? Той се кълне, че няма външен натиск – по някакво негово просветление негово, катарзис някакъв.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Външен натиск очевидно има. Самият факт, че Жан-Клод Юнкер официално предупреди, че има шанс България и Румъния да бъдат разделени, това вече е форма на външен натиск. А по отношение вече на конкретните поръчки, аз нямам представа какво точно се е случило. Но ако малко неговите подопечни министри бяха гледали изпълнението на проектите от страна на фирмите, които по никакъв начин не са свързани с Пеевски, щяха да си дадат сметка, че нещо не е наред. Знаете ли колко фирми – подизпълнители, са ужилени от главните изпълнители? След като са извършили работата – колко качествено е друг въпрос – и не им е платено. А пък въпросната фирма, фамозна фирма ПСТ е фалиралата фирма на Божков през 2012 г., която неизвестно как е събрала технически възможности, за да изпълни проект от 500 млн. лв. Това обаче си е проблем на неговите министри.

САШО ДИКОВ: Ясно. Добре, последно изречение?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Вярвам, че справедливостта ще победи!

САШО ДИКОВ: Все се заричам, че е последно, но наскоро казахте нещо, което звучи като някакъв арогантен виц от Вашите уста: не съм откраднал нито една държавна стотинка.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Абсолютно! Твърдя! Имам обслужени доходи и платени данъци, платени данъци аз и моята фирма за над 40 млн. лв. В момента се опитват да фабрикуват обвинения чрез КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество) най-общо. Имам 40 млн. лв. платени данъци аз и фирмата ми „Бромак”, което означава, че поне 400 млн. лв. доказани доходи. Тези хора в момента, освен че правят ревизия на ревизията – това доказвам с данъчна ревизия през 2013 г. – тези хора, освен че правят ревизия на ревизията, повтарям, се опитват с техния акт срещу мен и моето семейство да инкриминират плащането на данъци. Каквото и да правят те, могат да ни отнемат всичко, няма да успеят да ме направят нихилист. Това си е за тяхна сметка.

САШО ДИКОВ: И още нещо, което ми направи поразяващо впечатление: „Ако открият някъде недекларирани пари, подарявам им ги всички плюс два процента фидуциарна лихва”, ако не бъркам.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Това го поисках за себе си.

САШО ДИКОВ: А именно?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Шегувам се, разбира се. Казвам, абсолютно отговорно заявявам, че нито една стотинка нямам изнесена навън, без необходимото основание. Всичките средства, които имаме по наши сметки с моята съпруга, са декларирани и в БНБ, и пред данъчните, и те са обслужени данъчно. Ако казвам, извън тези средства има някакви други средства, трябва да ми платят такса за това, че съм ги запазил.

САШО ДИКОВ: Демек, никакъв страх от „Аликс партнърс” какво ще…

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нека да отворят „Аликс партнърс” колкото се може по-бързо. Мислите, че „Аликс партнърс” са засекретили доклада заради мен?! Някой ме пази в тази държава?! Да не би да ми накърни името?!

САШО ДИКОВ: Защо го засекретиха?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Предполагам, че няма, не са намерили това, което са търсили. Нищо повече!

САШО ДИКОВ: Е, Бойко иска да го отворят.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нека! А защо досега не искаше?!

САШО ДИКОВ: (Смее се.) Защо?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам! Нека да пита Горанов. Той е правил договорите с тях.

САШО ДИКОВ: Кадиев каза: те не знаеха какво ще намери „Аликс партнърс” затова се застраховаха с конфиденциална клауза и като видяха, че техните хора не са вътре, сега – давай и отваряй.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Възможна е такава трактовка, не знам! Аз нямам притеснения!

Източник: БГНЕС


 

#КТБ #Цветан Василев #прокуратура #съд #дългова спирала #Бюджетен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »