Може ли газопроводът ''Посейдон'' да доведе до възраждане на ''Южен поток''?

Може ли газопроводът ''Посейдон'' да доведе до възраждане на ''Южен поток''?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според експерти подписаният в Рим меморандум за газопровода „Посейдон“ е „голяма стъпка“ към възраждането на „Южен поток“, съобщава РИА Новости.

Предвид обтегнатите отношения между Русия и Турция може да се очаква възстановяване на „Южен поток“ през България. Миналата година България намекна за желанието си да възобнови сътрудничеството си с Русия в газовата сфера. Печеливши от това ще се окажат бъдещите транзитни страни България и Гърция, както и Италия, в чиято южна част ще бъде изграден газов хъб, тъй като там ще завършват и „Посейдон“, и Трансадриатическият газопровод с азербайджански газ, пише Дойче Веле.

„Газопроводът „Посейдон“ може да бъде продължение както на „Турски поток“, така и на „Южен поток“, смята главният анализатор на Vygon Consulting Мария Белова. При всички случаи Русия трябва да минимизира транзита на газ през Украйна, коментира и ВВС.

На 24 февруари 2016 г „Газпром“, италианската компания Edison и гръцката DEPA подписаха меморандум за възраждането на газопровода „Посейдон“, който ще доставя газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни към Гърция и Италия.

#Русия #Южен поток #газопровод #Турски поток #Турция #транзит #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »