Полицаите отново на протест – промените в закона за МВР имитирали реформа

Полицаите отново на протест – промените в закона за МВР имитирали реформа
БГНЕС
A A+ A++ A

Полицаите не са съгласни с промените в Закона за МВР, предложени от кабинета и заплашват с протести. От синдикалната организация на МВР обявиха, че още от днес в цялата страна може да започнат предупредителни действия на служителите на министерството. Между първо и второ четене на закона пък ще бъде организиран голям национален протест в София.

Протести на служители в МВР ще има. Решението е безсрочен протест до започване на реална и ефикасна реформа в това министерство - формите, местата и времето ще ги уточняваме с колегите допълнително”. Това заяви Валентин Попов, председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР,/. От организацията категорично отричат твърденията, че синдикатите в МВР са съгласни с проекта за изменение на Закона за МВР.

Федерацията има много сериозни забележки по близо 30% от текстовете. „От гледна точка на федерацията той не може да бъде приет нито като реформа, нито като част от реална реформа”, каза Попов. „Взехме решение да организираме голям национален протест между първо и второ четене в НС на този проект на Закона за изменение и допълнение на Закона на МВР, ако междувременно не бъдат отстранени поне най-фрапиращите дефекти в него. Преди още първо четене в НС най-вероятно ще проведем серия предупредителни протести в страната”, посочи председателят на СФСМВР.

На въпрос дали изключва вариант и този път да се стигне до блокади на кръстовища и подобни прояви, Попов заяви: “Не изключваме нито един вариант, който е разрешен от закона. На база на решението на УС тези прояви могат да започнат от днес, но е възможно това да се случи по-скоро от утре”.

По два от текстовете, които се отнасят до редуциране на социалния пакет по този закон, Попов заяви, че практически това е чист популизъм. И по двата текста, обясни той, отсъстват каквито и да било мотиви. Сега само е споменато, че се предлага да бъдат намалени обезщетенията от 20 на 12 заплати за новоназначени служители и че се предлага да бъдат намалени отпуските на държавните служители в МВР с 5 дни. „Толкова, друго няма”, подчерта Попов.

Според него за финансов ефект от редуцирането на тези обезщетения може да се говори най-рано през 2030 г. Едва тогава назначените след 1 януари 2017г. ще са направили повече от 12 години стаж и ако започнат да напускат ще получат по-малко обезщетения, отколкото по сега действащия закон. За редуцирането на отпуските с 5 дни те питат защо, каква е идеята и каква е целта и казват, че единственият отговор, който могли да получат е, че отпуските на държавните служители в МВР са толкова големи, че хората нямат възможност да ги ползват.

„Има една втора хипотеза, защо не могат да се използват отпуските, освен твърдението, че са много големи. Ние смятаме, че МВР има жесток кадрови проблем и това пречи на служителите му да използват отпуска си”, каза Попов. Той посочи като пример, че има незаети щатове, през последните десетина години непрекъснато са намалявани свободни щатове и това са основно щатове за служители на терен.


#Закон за МВР #протест #синдикати #МВР #полиция #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"