Михаил Константинов: 59% от българите искат повече и по-бързи осъдителни присъди

Михаил Константинов: 59% от българите искат повече и по-бързи осъдителни присъди
A A+ A++ A

Само 14% смятат, че тя ще стане с промяна в конституцията, 37% залагат на промени в законите. Слаба е подкрепата за намаляване на правомощията на главния прокурор. 30% припознават като важни проблеми оправдателните присъди и върнатите дела, едва 7% - скандалите около “двете каки” и есемесите.

През последните месеци съдебната реформа е сред най-обсъжданите теми у нас, като дебатът се води при дефицит на точна информация за това какво мисли обществото.

Чисто по български мненията са поляризирани. Ето и някои от тях: 1) прокурорите са лоши, а съдиите са добри (или обратното); 2) всички са маскари; 3) който защитава дадена теза, е грантаджия (или рубладжия); 4) конституцията е важна, законите са следствие (или обратното).
Даниел Пейчев

При това всички са единодушни, че те са добри, а опонентите им са лоши.

Всеобщо е усещането за липса на справедливост.

За обикновените хора е обяснимо, но елитите също са недоволни. Те пък защо? Оказва се пак заради липса на сигурност и нисък обществен престиж.

Китайците казват, че за да се реши нещо, то трябва да се формулира правилно. Тук замазването и лъжите не помагат, а са силно деструктивни.

В съвременния свят нежеланието да се види истината и опитите тя да се скрие с политически коректно празно говорене донесоха усещане за предстоящ политически, финансов и икономически колапс. А това е самосбъдваща се прогноза.

С цел да разбере какво мислят българите за съдебната реформа и после да ги запознае със собственото им мнение Агенцията за прогнози и анализи проведе национално представително проучване в периода от 17 до 21 февруари сред 998 респонденти.

Изследвано беше отношението към институциите, а не към отделни хора. Защото хората идват и си отиват, а институциите остават. Някои от по-важните резултати са представени по-долу.

От всички институции полицията традиционно е с най-високо одобрение от 27%, но и при нея неодобрението от 56% е високо.

Следват ДАНС - 16%, прокуратурата -14%, и съдът - 11%, като най-неодобряван е съдът - 69% от анкетираните.

Одобрението на прокуратурата е над одобрението на съда.

Тези данни са близки до средните за 2015 г. според годишния обзор на Gallup, Int., като има спад в одобрението на всички институции.

Последните промени в конституцията във връзка с реформата се одобряват само от 14%, а 28% нямат мнение. Същевременно мнозинството от 58% или не одобрява промените, или не е информирано. Тези данни се потвърждават от предложенията за подобряване на работата на съдебната система. Отново 14% смятат, че трябват нови промени в конституцията, а 37% искат промяна в законите. Цели 48% са убедени, че трябва да се търси лична отговорност от магистратите – тема, която не е популярна в публичния дебат. Тук мнозинството от българския народ показва прагматичен подход към темата, за разлика от шумните адепти на конституционните промени, представяни като панацея.

В действителност хората са убедени, че трябват строги закони и безупречна работа на магистратите. И че тази работа чрез конституцията няма да стане.

Логично като основен проблем е посочена корупцията, следвана от организираната и битовата престъпност (анкетираните са посочвали повече от един отговор). Недоволството от работата на институциите потвърждава тези наблюдения. Повечето от анкетираните искат по-строги закони, намаляване на корупцията, ускоряване на съдопроизводството, засилено полицейско присъствие. Мнозина смятат, че границата трябва да се затвори за нелегални мигранти. Тук българите проявяват здрав разум, а манията за размахване на знаменца и “меченца за щастие” ги е подминала.

Най-много са предложенията за повече и по-бързи осъдителни присъди. Следва предложението за внасяне на по-качествени обвинителни актове. Най-слаба е подкрепата за намаляване на правомощията на главния прокурор, противно на някои внушения. Същевременно скандалите около “двете каки” и есемесите се припознават като важни само от 7% от анкетираните.

Това не е изводът, който може да се направи, ако се четат и слушат някои медии. Така за сетен път се потвърждава кабинетният характер на част от политическите анализи, които вървят “на жълтите павета”, но имат малко общо с българската реалност.

Има и една странна на пръв поглед особеност. Цели 88% заявяват, че подкуп не им е искан, а при останалите подкупът е бил искан от полицай (11%), а не от прокурор, следовател или съдия. Въпреки това недоволството на мнозинството е насочено именно към корупцията Защото хората правилно усещат, че това е една от главните причини за лошата работа на правоохранителните органи.

Много важен резултат е, че анкетираните оценяват личните си перспективи по-високо от тези пред страната. Това се потвърждава и от някои действия, които хората извършват, без да разчитат на държавните органи. Това е опасна гражданска активност, но тя може да бъде и полезна.

Представените резултати са едномерни, т.е. не са дадени разбивки по пол, възраст, образование и доход. Съответните кросове не показват големи разлики по тези показатели, което потвърждава тезата, че дейността на правоохранителните органи се смята за много важна и се оценява почти еднакво от всички хора. Остава да се вслушаме и в тяхното мнение. А не само в песните на омайните сирени. Които рядко ни мислят доброто.

#присъда #съд #българи #корупция #престъпление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »