Леонардо ди Каприо най-после взе заветния Оскар (СНИМКИ И ВИДЕО)

Леонардо ди Каприо най-после взе заветния Оскар (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Спотлайт"стана най-добър, Иняриту за втора поредна година взе "Оскар", "Лудия Макс" е с най-много - 6, Леонардо е с първия си, операторът на "Завръщането" е с трети пореден.

В същото време малко преди церемонията да започне наблизо протестираха срещу „расовата дискриминация” в номинациите за „Оскар”. 

Наистина Крис Рок започна със своята доза хумор, но и политически коректно да призовава за връщане на регламентираното равенство между номинациите по цвят на кожата. Наградите започнаха да се редуват, придружени с необходимите ефекти, с необходимата музика и по необходимия сценарий. Очакваната поява на Адел, представена от вицепрезидента Джо Байдън, също имаше своето послание срещу сексуалното насилие в кампусите на американски университети, за което именно последната администрация в Белия дом отвори затворените очи.

Шведската актриса и танцьорка Алисия Викандер бе посочена като най-добра в поддържаща роля, според членовете на Американската киноакадемия. В неделя вечерта тя научи, че е носителка на "Оскар" за ролята си във филма "Момичето от Дания" (The Danish Girl).

Неприятно бе изненадан Силвестър Сталоун и почитатели от загубата си на „Оскар” за поддържаща роля в последния филм от собствения му проект „Роки” Най-добър актьор в поддържаща роля стана Марк Райлънс за ролята на съветски разузнавач в американския исторически филм на Спилбърг „Мостът на шпионите” (Bridge of Spies). Това е и напълно заслужено отличие за перфектната игра на незабележимост. След почти 30 години в тишината, легендарната поредица „Лудия Макс“ възкръсна в четвъртия си филм и вече с 6 „Оскар”-а. Филмът бе отличен в категориите „Най-добър звук”, “Най-добър звуков монтаж” и „Най-добър монтаж”. „Най-добри визуални ефекти” все пак отиде при Ex Machina. („Ex Machina: Бог от машината“) - британски научнофантастичен трилър, с режисьор и сценарист Алекс Гарланд, за когото това е режисьорски дебют.

По-рано във вечерта на „Оскар”-ите филмът „Лудия Макс: Пътят на яростта” (Mad Max: Fury Road) на култовия режисьор Джордж Милър, взе наградите и в трите категории, наричани „дизайнерски”. За създаването на костюмите в постапокалиптичния жанр в киното наградата „Оскар” е за Джени Бевън Колин Гибсън и Лиза Томсън са със златна статуетка за „Най-добра работа на художник-постановчик”. С най-добър грим и прически в киното, версия „Оскар” 2016, се отличиха Лесли Вандеруолт, Елка Вардега и Демиан Мартин. Филмите „Спотлайт” (Spotlight) и „Големият залог” (The big short) бяха отличени с „Оскар” за най-добър сценарий. А на „Спотлайт” предстоеше и най-голямата награда – тази за най-добър филм на „Оскар 2016”.

Джош Сингър и Томас Макарти получиха наградата за оригиналния си сценарий („Спотлайт”). Филмът се основава на реални събития и разказва за шокиращите резултати от разследването на независимия американски вестник „Бостън глоуб” около педофилския скандал със служители на католическата църква в САЩ. Както си му е редът авторите призоваха в тази посока към премахване на насилието. „Големият залог” (The Big short) e на режисьора Адам Маккей. Сценарият, написан от Маккей и Чарлс Рандолф, е базиран на книгата „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре“ на Майкъл Луис. Документалната лента за звездата на соул музиката, която почина на 27-годишна възраст през 2011-та година, Ейми Уайнхаус, получи "Оскар". Автор е Асиф Кападиа, който се прочу на световната сцена с лентите “Сена” и „Ейми” – историите на две покойни знаменитост – бразилският автомобилен състезател Аертон Сена и британска певица.

По-рано, още преди премиерата на "Ейми", семейството на британската певица Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст от алкохолно отравяне не хареса документалния филм за живота й и го определи като "подвеждащ". "Ейми" (Amy) проследява историята на Уайнхаус от началото на кариерата й, през славата, която тя спечели с хитове като Rehab, до смъртта й през 2011 година.

Унгарският филм "Синът на Саул" (Saul Fia), режисиран от Ласло Немеш стана носител на "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм". Филмът разказва за двата дни на затворник в нацисткия лагер Освиенцим, който се опитва да погребе тялото на момче, което приема като свой син. Миналата година филмът бе удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Кан, а в началото на тази получи зелена светлина към "Оскар" със "Златен глобус". Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту получи "Оскар" за филма "Завръщането". Това е втори пореден "Оскар" за Иняриту.

Италианският композитор Енио Мориконе, който написа музиката за филма на Куентин Тарантино "Омразната осморка", получи "Оскар" за работата си. Режисьорът Куентин Тарантино и продуцентът Харви Уейнстейн са малка част от големите имена в киното работили с Мориконе. През тази година Мориконе вече взе статуетките БАФТА и „Златен глобус” за работата си по филма. За дългогодишната си кариера италианецът вече има почетен „Оскар”, седем пъти е номиниран за златната статуетка, три пъти е печелил „Златен глобус”, пет пъти „БАФТА” заедно с още множество музикални и филмови награди. Тези дни композиторът получи и звезда на холивудската "Алея на славата".

Главната интрига бе дали Леонардо ди Каприо ще получи първия си "Оскар". Получи го. За "Завръщането". Ди Каприо и Бри Ларсън получиха наградите "Оскар" за главните си роли. 41-годишният Ди Каприо бе отличен за главната си роля във филма „Завръщането” (The Revenant). Това е и първата му награда "Оскар". Той обърна специално внимание на климатичните промени и нуждата да бъде продоляна ''корпоративната алчност'' и призова всички да се отнасят по-отговорно към планетата.

Бри Ларсън получи наградата за главна женска роля в драмата на ирландския режисьор Леонардо Ейбрахамсън във филма „Стая” (Room). Двайсет и шест годишната актриса изигра ролята на жената на име Ма, която е била отвлечена още като момиче и оттогава живее в съвсем малка стая с малкия си син. Ди Каприо, при цялата си популярност никога не бе получавал тази награда и сега неговият триумф изглежда пълен. За да бъде всичко наред новият носител на „Оскар” призова да пазим природата.


#Алисия Викандер #Енио мориконе #Куентин Тарантино #Завръщането #Бри Ларсън #Оскар #Леонардо ди Каприо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"