Президент, двама бивши премиери, председатели на парламента и министри изпратиха Йордан Соколов

Президент, двама бивши премиери, председатели на парламента и министри изпратиха Йордан Соколов
A A+ A++ A

Президентът Петър Стоянов (1997 г. - 2002 г.), бившите премиери Иван Костов и служебният Георги Близнашки, председатели на парламента от началото на демократичния преход у нас, както и настоящият - Цецка Цачева, министри и близки изпратиха в последния му път бившият председател на парламента Йордан Соколов. Той почина на 83-годишна възраст, а опелото, което продължава и в момента, се състоя в зала "Св. София" на бившия Партиен дом.

С едноминутно мълчание присъстващите в зала "Св. София" почетоха паметта на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов.

"Йордан Соколов ще остане в паметта ми със своето достолепие. Освен, че беше голям професионалист, много интелигентен и много фин човек, достолепността беше това, което го отличаваше от останалите участници в политиката", каза президентът Петър Стоянов (1997 г. - 2002 г.).

Председателят на парламента Цецка Цачева произнесе прощално слово, в което посочи, че трябва да бъде почитано делото на тези, които са положили основите на съвременната българска държавност, защото не е достатъчно само да казваме, че обичаме страната си. Тя посочи, че Йордан Соколов е работил без светлините на прожектори и гръмки фрази, но честно, почтено, с дълбока вяра в утрешния добър ден за България.

Екатерина Михайлова сподели, че за последно го е видяла на кръщането на най-малката му правнучка и не скри сълзите си, докато произнасяше прощалното си слово. Тя разказа най-ярките си спомени за работата на 38-ото Народно събрание под председателството на Соколов.

"Тогава България взе най-важните решения, които очертаха европейският и евроатлантическият път на развтие на страната. Законодателството, което беше прието под неговото председателство изведе България от изоставаща страна на второ място пред кандидатите за членство в ЕС и страната ни получи покана за пълноправно членство. Под негово ръководство беше приет законът за държавния герб, което той поставя на първо място в оценката си за работата на 38-ия парламент. Според стенограмата на послендото заседание. Това показва какъв държавник беше той", заяви Михайлова.

Тя подчерта, че под неговото председателство е било подписано рамковото споразумение с НАТО, било е отменено смъртното наказание и е била ратифицирана конвенцията за защита на националните малцинства. Като председател на парламента той първи е направил ден на отворените врати и е осветил сградата.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователен адрес до семейството на Соколов. В него се казва, че Соколов ще бъде запомнен като изявен юрист, голям политик и държавник, който се е отличавал със своята мъдрост, силно чувство за морал и отговорност.

Съболезнователни адреси са изпратили премиерът Бойко Борисов, Реформаторският блок, СДС, Партията на обединените земеделци, военният министър Николай Ненчев, който присъства лично на опелото, министерство на правосъдието, ВСС, Сметната палата, националната гвардейска част и посланикът ни в Турция и вътрешен министър в правителството "Костов" - Надежда Нейнски.

Като достоен политик с висок морал, който ще остави трайна диря в българския парламентаризъм, определи Соколов заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Бившият председател на парламента Александър Йорданов заяви, че Соколов винаги е имал позиция, която е отстоявал дори, когато тя е била в противоречие с неговата партия.

Огнян Герджиков, председател на 39-тото НС каза, че е изгубил близък приятел, много добър юрист, човек, който е оставил трайна следа в българската политика и това е една голяма загуба.

Бившият депутат от ДПС Юнал Лютфи нарече Соколов истински аристократ.

Бившият вътрешен министър Румен Петков и заместник-председател на АБВ не скри, че колкото и политически битки да са имали помежду си, Соколов винаги е намирал насчин да помогне на Плевен - регионът, който е представлявал в парламента.

Близък приятел на Соколов, който също е адвокат, разказа, че 3-4 пъти седмично двамата пиели кафе в известно столично заведение. Веднъж към тях се приближила млада дама, която поздравила Соколов и му благодарила. След като тя си тръгнала, приятелят му го попитал коя е тази жена. Тогава, след 50-годишно приятелство, разбрал, че Соколов редовно дава пари за стипендии на млади оперни певци. Оказало се, че жената, която го поздравила, е една от тези певци, получили стипендия благодарение на подкрепата на Соколов.

"Не вярвам, че приятелството ни е свършило. Знам, че пак ще се видим един ден и когато се срещнем, той ще ми каже: "Е, как не намери една добра дума да кажеш за мен", сподели юристът.

На опелото дойдоха вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министрите Даниел Митов, Ивелина Василева, Екатерина Захариева, Николай Ненчев, бившите председатели на парламента Борислав Великов и Благовест Сендов, бившият вътрешен министър Емануил Петров, лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, много депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС, академик Светлин Русев и политици от прехода.

#Йордан Соколов #Петър Стоянов #Цецка Цачева #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"