Г20 ще се фокусира върху стимулирането на икономиката

Г20 ще се фокусира върху стимулирането на икономиката
БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Г20 – клубът на най-големите икономики в света - се споразумяха в Шанхай да прилагат политики на парични и бюджетни стимули, за да подпомогнат изпадналата в трудности световна икономика на фона на геополитическите рискове, се казва в подготвеното проектокомюнике, разпространено от агенция Блумбърг.

На съвещанието си в петък и събота в китайската метрополия финансовите министри постигнаха съгласие за използване на три инструмента – валутна политика, фискални стимули и структурни реформи – и поотделно, и колективно. В проектотекста се изтъква необходимостта големите централни банки да продължат политиката си за подкрепа на икономическата активност.

Бюджетната политика, която се състои в това държавите да надуят публичните си разходи, за да стимулират търсенето и активността, трябва да се провежда гъвкаво, е предупреждението, съдържащо се в проектокомюникето. Очертаха се отчетльиви разногласия между няколко страни.

Бюджетното стимулиране е загубило ефективността си и тази политика може да стане контрапродуктивна - категоричен е германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Той изрази опасение, че този дебат може да отклони страните от истинските задачи – преди всичко структурните реформи - и осмя модела на растеж, основан на задлъжняването. Обратната позиция заеха преди всичко САЩ и Европейският съюз, като настояха държавите, които имат възможност, да харчат повече, за да подпомогнат икономическата активност.

В проектокомюникето е отделено внимание на геополитическите рискове, които има опасност да дестабилизират още повече икономическата среда. Освен наплива на мигранти в Европа в него се изтъква потенциалния шок от евентуално излизане на Великобритания от Евросъюза.

 

#Г-20 #глобална икономика #икономически растеж #стимули #мигранти #Brexit #Brexit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"