Атина готви законови промени в защита на протестиращите земеделци от арести

Атина готви законови промени в защита на протестиращите земеделци от арести
БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката телевизия "Антена" съобщи, че правителството на Алексис Ципрас готви законови промени, които да защитят протестиращите земеделци от арести.

Министерството на правосъдието ще внесе "поправка, която ще наложи давност на наказуемото от закона възпрепятстване на комуникациите, извършено до този момент".

Следобед ГКПП "Кулата-Промахон" отново беше блокиран за преминаване на тежкотоварни автомобили.

Няма яснота дали и как ще продължат протестите на гръцките фермери, които са в граничните с България райони, заяви за "Хоризонт" Иван Петрински главен редактор на вестник "Български новини", който се издава в Гърция.

Приключило е заседанието на стачния комитет на земеделците, базиран в Лариса, който отговаря за 69 блокади в района. Според него, фермерите по места имат правота да решат, дали са доволни от преговорите и какви да бъдат последващите им действия. Това отново прави ситуацията по границата с България непредсказуема, отбеляза Петрински:

“Моята информация е за тези от "Кулата-Промахон", сереската група, които, доколкото знам, сами ще решават оттук нататък как да продължават протестите си, дали въобще да ги продължават и по какъв начин. За мен вече нещата започват да придобиват някакъв хаотичен характер.
Въпреки разпореждането на главния прокурор в южната ни съседка, блокадите в страната и по границата да бъдат премахнати, реални действия от полицията в Гърция няма”.

Това изказване на главната прокуратура на Гърция беше по-скоро един вид демонстрация, че ето, държавата не се съгласява, държавата се ангажира с тези стачки, уж незаконни, но на практика нищо не предприемат, което само по себе си вече говори за един двоен стандарт - едно говорим, друго правим и непрекъснато си умиваме ръцете по един или друг начин.

 

#Гърция #земеделци #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"