Анкара уверява, че няма да нахлуе в Сирия

Анкара уверява, че няма да нахлуе в Сирия
БГНЕС
A A+ A++ A

Турция не извършва подготовка за едностранна военна операция в Сирия, увери президентският съветник Ибрахим Калън. Той каза това на пресконференция.

В същото време той заяви, че страната ще "се придържа към правилата на използване на сила" в случай на заплаха за националната си сигурност по време на примирието в Сирия. "Турция ще използва правилата за реакция, ако нейната национална сигурност бъде застрашена от "Ислямска държава” , от бойци на Силите за Народна Самоотбрана (СНС) или Демократичния съюз за Кюрдистан (ДСК), казва Калън.

Последните две формирования са на сирийските кюрди. БГНЕС припомня, че Анкара реагира остро срещу засилване ролята на сирийските кюрди в сирийски конфликт, защото се опасява, че това засили въоръжената борба на Кюрдската работническа партия (ПКК) в самата Турция.

На 22 февруари президентите на Руската федерация и САЩ - Владимир Путин и Барак Обама приеха декларацията за прекратяване на огъня в Сирия на 27 февруари.

И двете страни се ангажираха да въздействат на политическите сили в страната, за да се постигне примирие. Беше подчертано, че примирието не се отнася за групи, признати от ООН за терористичн, като например "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра".

#Сирия #Турция #Русия #САЩ #примирие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"