Обявиха пожароопасен сезон в Бургаско

Обявиха пожароопасен сезон в Бургаско
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

На територията на Бургаска област вече е обявен пожароопасен сезон в горите. Това е първата област в страната, в която тази година се обявява такъв сезон, съобщават от Агенцията по горите.

Той е стартирал с месец по-рано в сравнение с миналата година. Причината е по-топлото време и свързаната с него повишена опасност от пожари.

От Агенцията по горите поясняват, че за отделните области на страната пожароопасният сезон е различен, в зависимост от спецификите на съответния район.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии. Забранено е паленето на открит огън и на разстояние по-малко от 100 метра от техните граници.

Туристите и извършващите дейности в горите задължително трябва да спазват правилата за пожарна безопасност.

Изпълнителна агенция по горите призовава всеки, който забележи пожар в горските територии, незабавно да подаде сигнал на единния европейски телефон за спешни повиквания 112.

Миналата година са регистрирани 429 пожара. Те са засегнали 43 128 декара горски територии. 12 са пожарите от началото на годината. Те са обхванали 448 декара площ.

През пожароопасния сезон се организират дежурства и се поддържа денонощна телефонна връзка със структурите на пожарната при възникване на горски пожари. Дежурствата ще се организират от държавните горски и ловни стопанства, регионалните дирекции по горите, природните паркове и кметовете по места.

Преди активния летен пожароопасен сезон трябвало да се извършат и превантивни дейности. Особено внимание трябвало да се обърне на направата на нови и поддържането на стари минерализовани ивици, както и на почистването на тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др. Всички големи комплекси от култури и насаждения трябва да се разделят с бариерни и лесокултурни прегради.

 

#горски пожар #Бургаска област #гасене #щети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"