Населението на Япония намалява за първи път от почти сто години

Населението на Япония намалява за първи път от почти сто години
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Спадът на населението с 947 хил. души през последните пет години е първият, откакто преброяването веднъж на всеки пет години е започнало през 1920 г.

Към края на октомври миналата година японските граждани са били 127.1 милиона души – с 0.7% по-малко спрямо предишното преброяване. Демографите отдавна прогнозираха спад заради ниската раждаемост и липсата на имиграция.

Бързото застаряване на населението допълнително допринася за стагнацията на икономиката и увеличава тревогите за повишаване на разходите за здравеопазване.

Цифрите, цитирани от министерството на вътрешните работи, показват, че населението на Япония е намаляло с 947 000 души спрямо преброяването през 2010 г. Само 8 префектури, сред които и столицата Токио, отчитат ръст на населението. Във всички останали 39 префектури броят на жителите е намалял, като най-голям е спадът във Фукушима, където през 2011 г. силно земетресение и цунами доведоха до авария в атомната централа. Населението там е намаляло със 115 000 души.

През по-голямата част на миналия век населението на Япония нарастваше, но тази тенденция започна да се обръща през последните десетилетия. Последното преброяване показва, че то напълно е спряло да расте.

Изнесените днес данни бележат първия регистриран спад при национално преброяване.

Изследователите предвиждат рязко намаляване на гражданите в трудоспособна възраст и едновременно с това нарастване броя на пенсионерите през следващите десетилетия.

По прогнози на правителството към 2060 г. 40 на сто от населението ще е на възраст на 65 и повече години, а общият брой на жителите на островната държава ще намалее с една трета.

Премиерът Шиндзо Абе постави като приоритетна цел предотвратяване на намаляването на населението под 100 милиона души. Според демографските експерти обаче това ще се окаже невъзможно дори ако раждаемостта се повиши до поставената от Абе цел 1.8 деца на жена. В момента средната раждаемост в Япония е 1.4 деца на жена. Изискванията за поддържане на стабилна популация в напредналите икономики е съотношението да е поне 2.1.деца на жена.

Правозащитници в продължение на много години обръщат внимание на изключително строгата процедура на миграционните власти в Япония и на лошите условия в центровете за мигранти.

Само 27 бежанци е приела Япония миналата година, а е отхвърлила почти всички молби. Това съобщават японските власти в събота, докато правозащитните групи призоваха правителството да приеме повече хора, пише BBC.

Министерството на правосъдието е получило 7586 молби за предоставяне на убежище. Сравнението на цифрите означава, че повече от 99% от молбите са отхвърлени.

От хилядите, поискали убежище, само петима са сирийци, като на трима от тях е разрешено да останат в Страната на изгряващото слънце.

Според министерството, броят на бежанците, приети миналата година, е скочил в сравнение с 2014, когато са приети 11 души при 5000 подадени молби, и 2013, когато са приети само шест.

 

#Япония #население #демографски срив #раждаемост #имиграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"