Една четвърт от проверените от КАТ товарни камиони са с неизправности

Една четвърт от проверените от КАТ товарни камиони са с неизправности
БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 1041 автобуса са проверени на територията на страната в рамките на операция на TISPOL. Акцията бе проведена от 15 до 21 февруари на територията на страната, като част от плана на оперативната група на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция на територията на всички държави-членки на организацията.

Обобщените резултати от проведената акция през посочения период на територията на страната сочат проверени общо 5216 товарни автомобила (при предишната операция за контрол на товарните автомобили и автобусите през месец октомври 2015 г. те бяха 4654), от тях 4572 (4163) с българска регистрация и 620 (486) с чужда. От тях водачи на товарни автомобили с регистрация в ЕС са 321 (съответно 264 при предишната акция), и извън него - 299 (222).

От общият брой проверени превозни средства са установени общо 1318 (1305) нарушения. На 24 от проверените МПС е наложена забрана да продължат движението си, съобщават от Главна дирекция "Национална полиция".

Общият процент констатирани нарушения спрямо проверени автомобили за цялата операция на територията на България е 25,27 % (съпоставимо с предишната операция за контрол на товарните автомобили и автобуси, процента е бил 28,04 %).

За посочения период на територията на страната са проверени общо 1041 автобуса (при предишната операция за контрол на товарните автомобили и автобуси през месец октомври 2015 г. са проверени 1036 автобуса), от тях 956 (939) с българска регистрация и 84 (164) с чужда, като водачите на автобуси с чужда регистрация се разделят на регистрация в ЕС - 55 (116) и извън него - 29 (48). От общо проверените превозни средства, са установени общо 160 (219) нарушения.

Общият процент на констатирани нарушения спрямо проверени автобуси за цялата операция на територията на Република България е 15.4 % (като при предишната операция за контрол на товарните автомобили и автобуси процента е бил 21.1 %), като е налице известно намаляване в броя на констатираните нарушения.

Положителна тенденция се забелязва от контрола на автобусите, като за приблизително еднакъв брой проверени превозни средства в сравнение с предишната операция са установени по-малко нарушения за превишена скорост, както и нарушения свързани с документите на превозното средство и водача. Тревожен е фактът, че в ОДМВР Кюстендил е установено нарушение на водач на автобус след употреба на алкохол.
Няма констатирани случаи за управление на автобуси след употреба на наркотични или упойващи вещества.

 

#КАТ Пътна полиция #проверки #товарни камиони #автобуси #неизправност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"