AFP: Германия срещу Г 20 - Ще успее ли световната икономика да избяга от "живите мъртви"

AFP: Германия срещу Г 20 - Ще успее ли световната икономика да избяга от "живите мъртви"
Германия, като най-голямата и най-богатата страна в ЕС, често има различни икономически приоритети в сравнение с други членове. / БГНЕС
A A+ A++ A

"Германия се обявява против плановете на Г-20 за въвеждане на фискални стимули на фона на забавения икономически растеж”, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле на срещата на финансовите министри от Г-20 в Шанхай. „Правителството се опитва да даде тласък на икономката и разхлабването на паричната политика може да бъде контрапродуктивно”, заяви Шойбле. Но САЩ, Великобритания, ЕС и Китай подкрепиха промени в паричната политика на блока, докато скептичната Германия получи подкрепа от Франция.

Срещата на Г-20 идва на фона на глобалните сътресения, които забавиха растежа на страната домакин Китай и сринаха цените на суровините. Миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозата за световен растеж от 3,3% на 3%. Китайският премиер Ли Къцян акцентира по време на откриващата церемония върху важността на срещата на фона на забавената икономика, невъзможността от възстановяване и нестабилността на пазарите. Япония вече въведе отрицателни лихвени проценти, а Европейската централна банка предприе огромна количествена програма за облекчаване. Федералния резерв на САЩ даде знак за възможни закъснения при покачване на лихвените проценти. Шойбле настоя, че реформите са по-важни и "мислите за допълнително стимулиране само отвличат вниманието от истинската задача".

„Берлин няма да подкрепи пакета за фискални стимули на Г-20”, заяви той. Според него тази идея може да има дори странични и обратни ефекти за паричната политика на ЕС. „Ако искате реалната икономика да расте, не търсете преки пътища без реформи”, заяви той, като добави, че монетарната политика на ЕС е достигнала своите граници. Германия, като най-голямата и най-богатата страна в ЕС, често има различни икономически приоритети в сравнение с други членове.

Говорейки по време на срещата в Шанхай, ръководителят на английската централна банка Марк Карни заяви, че „рисковете са хванати в капана на ниския растеж, слабата инфлация и ниските лихвени проценти”. Той разкритикува отрицателни лихвени проценти като "игра с нулева сума", която пренася проблеми в други страни, но каза, че паричните стимули могат да спечелят време за структурни корекции. Представителите на Федералния резерв предупредиха, че икономическите рискове са се влошили, откакто през декември 2015 г. те вдигнаха лихвените проценти за първи път от 9 години.

„Важно е да се използват всички лостове на политиката, които са на разположение, което означава да се използват фискални инструменти и структурни реформи”, заяви американският финансов министър Джейкъб Лю.

Според ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум монетарната политика не е показала целия си потенциал и все още може да бъде полезна. „Винаги може да се направи повече”, каза той и добави, че трябва да се изберат подходящите методи, за да се постигнат ефектите, от които се нуждаем”.

Но френският финансов министър Мишел Сапен изказа подкрепата си към германския си колега, като заяви, че „няма криза в световната икономика” и „не трябва да въвеждаме в действие нови политики”. „Не трябва да създаваме нов пакет фискални стимули”, каза той, като добави, че „някои страни имат по-голям капацитет и трябва да използват своите бюджетни възможности, за да подпомагат световния растеж”.

Шойбле е открит критик на политиката на Европейската централна банка. Според него използването на разходите за смекчаване на икономическата криза вече не върши работа, тъй като нивата на дълга са твърде високи, докато растежът остава твърде нисък.

„Ако продължаваме този модел, вече няма да трябва да гледаме „Живите мъртви” по телевизията, защото те ще са около нас. Той не уточни кои са най-„зомбираните” икономики, но най-големият търговец на стоки в света Китай разтърси пазарите, потопи цените и изправи инвеститорите пред мрачни перспективи.

Растежът на азиатската икономика намаля с 6,9% през 2015 г. - най-лошият резултат от четвърт век насам и далеч от двуцифрените увеличения през последните години. Шоковата девалвация на валутата през август, последвана от още един спад през януари, повдигна съмнения, че Пекин води валутна война, за да направи износа си по-евтин. В същото време на срещата в Шанхай Китай се опита да успокои инвеститорите за забавящата му се икономика. Китайският финансов министър Лу Дзивей увери, че страната може да се справи с натиска, пред който в момента е изправена.




#Г-20 #Германия #Китай #ОИСР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"