Осем банки, обединени в два консорциума, са готови да отпуснат заема от 650 млн. евро за БЕХ

Осем банки, обединени в два консорциума, са готови да отпуснат заема от 650 млн. евро за БЕХ
БГНЕС
A A+ A++ A

Осем финансови институции, обединени в два консорциума са подали обвързващи оферти за отпускане на заем за Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер от 650 млн.евро. Заемът е необходим за разплащане с двете американски централи. Това съобщиха от холдинга, като уточниха, че получените оферти се оценяват от комисия.От информацията става ясно, че кредитът ще е мостов, пише 3e-news.net.

"В рамките на обявената от „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД процедура на пряко договаряне за избор на инвестиционен консултант по сделка за емитиране на облигационна емисия се явиха единадесет кандидата. През настоящата седмица обвързващи оферти бяха получени от осем от тези финансови институции, обединени в два консорциума.

Всички участници отговарят на предварително заложения критерий за отпускане на мостови заем, който на последващ етап да бъде рефинансиран с пласирането на облигационна емисия. Общата стойност на предложеното финансиране покрива търсения от БЕХ ЕАД финансов ресурс (до 650 млн. евро).

В момента назначената в БЕХ ЕАД комисия оценява получените оферти и след приключване на своята работа ще обяви резултатите. Избраният кандидат ще бъде поканен за провеждане на преговори по сключване на договор за мостово финансиране.

Финансовият ресурс ще бъде използван за изплащане на натрупаните задължения на Националната електрическа компания към „Ей И Ес ЗС Марица изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3“ АД, както и за покриване задълженията на двете топлоелектрически централи към „Мини Марица-изток“ ЕАД", се казва в съобщението.

По последни данни задължението на НЕК към двете американски централи е около 950 млн.лв., а дълговете от тяхна страна към Мини "Марица Изток" е 340 млн.лв. Припомняме, че до преди дни беше подадена само една оферта. Крайният срок за подаването на офертите всъщност изтече днес 26 февруари.

 






 

#БЕХ #НЕК #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"