Георги Камбуров: Гръцката продукция е в лошо състояние, а на пазара няма български домати

Георги Камбуров: Гръцката продукция е в лошо състояние, а на пазара няма български домати
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Когато от години настоявахме и говорихме, че за зеленчукопроизводителите не се оказва нужната подкрепа от Министерството на земеделието, нямаше кой да ни чуе. Нищо по-специално не сме искали - само равноправна подкрепа като за другите сектори“, заяви Камбуров.

„Нямаше реакция, нищо не последва от нашите предупреждения, затова и производството ни е проблемно и се бави. Ето защо няма в момента български домати. Помощта за зеленчукопроизводството беше намалена с 66.6% , затова не може да бъде изправен на крака секторът“.

Той припомни, че в момента на пазарите ни няма български домати, защото не сме започнали да ги берем.

Заради компрометираната продукция от Гърция той очаква от Турция да ни залеят със зеленчуци, особено – с домати.

„Щом българите не сме на пазара – веднага ще се намерят търговци, които да запълнят тази отворена ниша“, с тъга призна Камбуров.

''Ако можем да предупредим, в интерес на здравето на българските потребители, ще кажем, че тези зеленчуци, които виждате по пазарите не са пресни, а са точно преди разваляне на продуктите,'' заяви пред БГНЕС Георги Камбуров, секретар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

„Преди ден-два 15 ТИР-а с гръцки краставици и домати, вероятно и с цитруси, са пристигнали на тържището в Първенец, които хората там са започнали веднага да разтоварват и обработват, защото са престояли твърде дълго време на българо-гръцката граница. И са преминали по време на кратките „прозорци”, които протестиращите са им отпуснали.

Една част от тази продукция е в много лошо състояние, опаковките са протекли и колегите ни са ги изхвърлили. А останалата, която що-годе може да бъде продадена, е минала в касетките на тържището и хората се опитват да я пласират, макар че търговският й вид е твърде непривлекателен. Информацията ни е от директора на тържището“, разказа Камбуров.

 

 



#държавна помощ #зеленчукопроизводство #Турция #Гърция #домати #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »