Норвегия срещу Брайвик с най-омразната му детска песничка

Норвегия срещу Брайвик с най-омразната му детска песничка
40 000 души пяха „Деца на дъгата" само в Осло. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди норвежци пяха детска песничка, която екстремистът Андерш Брайвик, отнел живота на 77 души, мразел.

Само в центъра на Осло, на площад на неколкостотин метра от съда, където се гледа делото срещу терориста, се събраха около 40 000 души, съобщи Ройтерс.

На призива за протест, разпространен в интернет, откликнаха и много граждани в други градове на Норвегия.

Песента, толкова омразна на Андерш Брайвик, се нарича „Деца на дъгата". Тя възхвалява мултикултурализма в Норвегия, който Брайвик изтъкна като мотив за двата си атентата от 22 юли 2011 г.

Песента е написана през 1970 г. и е норвежка версия на американското парче на фолк изпълнителя Пийт Сийгър „Rainbow race".

Автор на норвежката версия е Лилебьорн Нилсен, когото Андерш Брайвик не може да понася.

Миналия петък в съда в Осло десният екстремист заяви, че този певец и композитор е пример за марксист, проникнал в културните среди, и че песента му е типично средство за промиване на мозъците в норвежките училища.

На колективното пеене в Осло Лилебьорн Нилсен, облечен в черно, прочете приветствие от 93-годишния Пийт Сийгър. Множеството, събрало се под дъжда, носеше чадъри и рози. Сред хората имаше възрастни с инвалидни колички и ученици.

След като в Осло приключи колективното изпълнение на песента, множеството се отправи към съда, където започна поредното заседание по делото срещу Андерш Брайвик.

През това време в съдебната зала подсъдимият изслушваше невъзмутимо разказите на хора, оцелели в едно от двете нападения - бомбения атентат в Осло.

Пред съдиите 24-годишна жена, работила на рецепцията в сградата на Министерския съвет, взривена от Андерш Брайвик, разказа как е била тежко ранена в атентата и сега има проблеми с паметта.

Тя допълни, че от трите години учене по специалност „Политически науки" не си спомняла почти нищо и трябвало да повтори обучението си.

После показания даде бащата на младата жена. Лекар по професия, той разказа в съда колко жестоки са били раните на дъщеря му, оцеляла по чудо от атентата. Няколко пъти бащата на младата жена едва успяваше да сдържи сълзите си.

В съда свидетелства и 67-годишен служител на Министерството на правосъдието, също оцелял в атентата в Осло. Тогава той бил в отпуска, но отишъл, за да разпечата документи в кабинета си. Мъжът каза, че от експлозията лицето му сякаш било изтръгнато. След тежки операции той се върнал на работа на непълен работен ден. Зрението му е намаляло с 80%.

#Норвегия #Осло #Андерш Брайвик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »