Атина е категорична, че няма да има повече „подстригване“ на пенсии

Атина е категорична, че няма да има повече „подстригване“ на пенсии
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Гърцкото правителство няма да намали размера на пенсиите, дори и международните кредитори изрично да го изискат, заяви пред "Ройтерс" министърът на труда на страната.

Реформите, планирани в спасителната програма, ще бъдат приложени въпреки това, увери още Георге Катругалос.

В момента правителството в Атина, което се крепи на крехко парламентарно мнозинство, очаква първата оценка на напредъка си по исканията на международните партньори. За да получи желаното облекчение на външния дълг, правителството на Ципрас трябва да демонстрира прогрес по реформите в пенсионната и данъчната система.

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) обаче не дават повод за оптимизъм – до 2018 г. бюджетният дефицит според организацията ще остане от 5 до 7% от БВП. Такъв негативен развой в статистиката може да принуди правителството да намали пенсиите, за да изпълни бюджетните си цели.

"Орязването на пенсиите за нас е червена линия, която няма да прекрачим", категоричен беше Катругалос.

Ципрас обеща да намали пенсионния бюджет с 1% през изминалата година. За да не предизвика недоволство у 2.7-те млн. пенсионери в Гърция, Ципрас избра да реформира системата така, че да се увеличат вноските на работодателите, самонаетите и фермерите, да съедини пенсионните фондове и да наложи таван на най-високите пенсии.

"Планираната реформа е достатъчна и тя ще гарантира устойчивостта на системата до 2060 г. Парите за пенсии са много по-малко от преди, но доходите на най-уязвимите групи ще бъде защитен", коментира още министър Катругалос.

За да успокои протестите на фермерите и други социални групи, Ципрас направи заявки за отстъпки – запазване на силно субсидирания пенсионен фонд за фермерите до 2021 г., предоставяне на професионалните фермери възможност да внасят по-нисък процент осигуровки.

Тези отстъпки обаче нарушават сключената сделка с международните кредитори.

"Не просто се опитваме да изпълним спасителната програма – това е наше задължение, но освен това трябва да направим отстъпки и да се подпишем под тях. Опитваме се да приложим програма, която ще извади Гърция от кризата чрез структурни реформи, които ще защитят слабите", допълва Катругалос.

"Това е първият път, когато има национална инициатива за подобни реформи, те са наши реформи и ето защо Гърция трябва да има подкрепата на партньорите си", заключава министърът.

#Гърция #пенсии #пенсионна реформа #пенсионери #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"