Депутатите решиха да въведат по-строги правила за ипотечните кредити

Депутатите решиха да въведат по-строги правила за ипотечните кредити
БГНЕС
A A+ A++ A

Критериите за отпускане на ипотечни кредите ще станат по-строги. Това решиха депутатите от Комисията по бюджет и финанси, който приеха Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители на първо четене само с един въздържал се. Законът се приема заради европейска директива за ипотечните кредите и трябва да влезе в края на март тази година, ако успее да премине през двете четения в Народното събрание дотогава. 

С новите правила, предложени в Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители, се завишават и изискванията за извършването на оценки на недвижимите имоти, които се ипотекират. Оценките ще се правят от сертифицирани независими оценители. Те не могат да бъдат свързани с банката, която дава заема. Информацията за направените оценки трябва да се записва и съхранява на траен носител.

Преди да изтеглят заем, кредитополучателите ще имат информация за това какво ще се случи с кредита, ако лихвеният процент се увеличи. Банките ще предоставят и 14-дневен срок на клиентите да решат дали да използват вече одобрен кредит или не.

Банките ще бъдат длъжни да уведомяват потребителите писмено за всяка промяна на лихвата по заема още преди влизането в сила на новите условия. Те ще трябва да дават и разяснения на клиентите си, теглили заем в чуждестранна валута, какви са рисковете при промяна на валутните курсове. В тези разяснения е задължително да има информация за правото на клиентите да превалутират кредита и как може да се случи това.

Новият закон урежда и отпадането на наказателната лихва за предсрочно погасяване при заемите за нов дом.
Всички ипотечни кредити вече ще могат да се погасяват предсрочно без върху остатъка от сумата да се дължи наказателна такса.

Условието е това да стане след не по-малко от 12 месеца от отпускането на заема. На банките се забранява да събират и такса за усвояване или за управление на кредита. И в момента обаче много от банките не събират такива такси.

#банки #заеми #депутати #лихви #ипотечен кредит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »