Френски съд разреши частичното разрушаване на мигрантския лагер в Кале

Френски съд разреши частичното разрушаване на мигрантския лагер в Кале
БГНЕС
A A+ A++ A

Френски съд призна днес за законен плана на правителството за частично разрушаване на самоделното селище на мигранти в околностите на северния пристанищен град Кале, предаде БТА, като цитира "Ройтерс".

"Постановлението може да влезе в сила с изключение за зоните за социално общуване", каза говорител на префекта в департамент Па дьо Кале.

Срокът, поставен на около хиляда мигранти да напуснат южната част на лагера, изтече във вторник. Сега властите заявяват, че, ако се наложи, ще използват сила, за да преместят хората на по-подходящи места - в разположен наблизо парк или в центрове за настаняване на мигранти.

Лагерът в Кале, известен като "Джунглата", вече пречи на дипломатическите отношения на Париж с Лондон и Бюксел. Откакто Франция затегна охраната около "Джунглата", стотици мигранти се отправят към Белгия и опитват да стигнат Великобритания оттам.

Френското правителство се опитва да премести мигрантите от лагера, но много от тях отказват да подадат молби за убежище и предпочитат да търсят нелегални начини да стигнат до Великобритания, където да поискат статут.

Във вторник Белгия обяви, че временно връща проверките по границата си с Франция, за да избегне потенциален наплив на бежанци от лагера след неговото разрушаване.

 

#Франция #Кале #мигранти #бежански лагер #съд #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници