Атина привика посланика си във Виена за "консултации"

Атина привика посланика си във Виена за "консултации"
БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция привика посланика си във Виена, за да проведе с него "консултация" как да бъдат запазени приятелските отношения между двете страни, съобщи външното министерство в Атина в свое становище.

Тонът между Виена и Атина рязко се влоши, след като Гърция не беше поканена на среща на министерско ниво на страните в региона, на която в сряда тази седмица бяха обсъдени мерките за справяне с бежанската криза на Балканите.

Аргументът на Виена беше, че този тип срещи обичайно се провеждат във формат, който не включва Атина. Външният министър на страната Себастиан Курц обаче направи по-смело изказване, според което Атина не изразява никакъв интерес към намаляването на потока от имигранти и иска да продължи с практиката да ги пропуска през македонската граница на север в Европа.

Някои от държавите в региона предприеха едностранно рестриктивни мерки за пропускането на имигрантите, което доведе до струпване на хора в Гърция, които не могат да продължат по "Балканския маршрут". Първа и предизвикала домино ефект по границите беше Австрия, която заяви, че ще одобрява до 80 молби за убежище на ден и ще пропуска максимум 3200 души на територията си. Заради тези действия Атина се бои, че хилядите ежедневно пристигащи имигранти ще останат на територията ѝ без възможност да продължат. Македония последва примера на Австрия, като заяви, че ще пропуска от Гърция да преминават само иракчани и сирийци.

"Едностранните инициативи за разрешаване на бежанската криза и нарушаването на международното и европейското законодателство от страна на държавите членки е практика, която подрива основите на европейското обединение", пише гръцкото министерство, препращайки към действията на Виена.

"Отговорността за справянето с имиграцията и бежанската криза не може да бъде понесена от една държава", пише още официална Атина.

 

#Австрия #Гърция #мигранти #посланик #дипломатически отношения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »