МВФ: Световната икономика е уязвима от шокове

МВФ: Световната икономика е уязвима от шокове
БГНЕС
A A+ A++ A

МВФ заяви, че световната икономика е отслабнала още повече и предупреди, че е „силно уязвима от неблагоприятни шокове”.

Отслабването идва на фона на нарастващите финансови сътресения и спада в цените на активите, се посочва в доклада на МВФ, излизащ преди срещата на финансовите министри от Г-20 и гуверньорите на Централните банки в Шанхай по-късно тази седмица, съобщи БГНЕС.

Акцент в доклада е Китай и влиянието му върху световния икономически растеж. Икономиката на Китай, втората най-голяма в света, расте с най-бавния темп от 25 години насам.

"Растежът в развитите икономики е скромен, докато слабото търсене в някои страни и слабият потенциал за растеж продължават да бавят възстановяването”, посочва МВФ.

Към тези насрещни ветрове се прибавят опасенията за глобалното въздействие на прехода на Китай към по-балансиран растеж, заедно с признаците за сривове и на други големи развиващи се пазари, включително спадът в цените на суровините. МВФ също така отбеляза, че всички бъдещи перспективи за растеж на световната икономика може да „дерайлират” от сътресения на пазара, срива в цените на петрола и геополитическите конфликти.

Фондът призова групата на Г-20 да планира нови механизми за защита на най-уязвимите страни.

 

#МВФ #растеж на икономиката #глобална икономика #Г-20

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"