В Брюксел са недоволни: България не изпълнява квотата си, приела е само двама бежанци

В Брюксел са недоволни: България не изпълнява квотата си, приела е само двама бежанци
БГНЕС
A A+ A++ A

Само двама са бежанците, които е приела България до този момент от квотата й, определена с решението на ЕС за разпределяне пристигащите от Италия и Гърция. Това са съобщиха за БНР от Европейската комисия /ЕК/.

Така 4 месеца след договорените квоти за разпределянето на 160 хиляди кандидати за убежище от Гърция и Италия, само двама сирийци от Гърция са пристигнали по българската квота, въпреки обявените 1302 свободни места у нас.

Други 100 кандидати чакат одобрението на властите в София, за да дойдат у нас от Италия и Гърция. Молбите са подадени, те са готови и се очаква само "зелена светлина“ от България.

Въпреки изпратените на място български офицери за връзка обаче, правителството в София е поискало да направи втора, допълнителна проверка на лицата за това дали те представляват заплаха за националната ни сигурност. Това забавя процеса, обясни по националното радио говорителят по миграция на Европейската комисия Наташа Берто.

Берто уточни, че страната ни не е единствената и призова проверките на досиетата на бежанците да се извършват само на място в Италия и Гърция, защото там те отнемат само няколко дни.

Фактът, че 100 молби са изпратени, но преместените са само двама говори, че решенията не се взимат достатъчно бързо. Бихме желали България и останалите държави да ускорят темпото”, заяви говорителят.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос е изпратил подробно писмо по въпроса на българското правителство, но още не е получил отговор.

 

#ЕК #квоти #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »