Борисов поиска газ и инвестиции от Израел, Нетаняху - повече внос на българско сирене

Борисов поиска газ и инвестиции от Израел, Нетаняху - повече внос на българско сирене
БГНЕС
A A+ A++ A

В сферата на тероризма, сигурността ние много работа сме вършили заедно. Аз не мога да скрия, че с Нетаняху много често се консултирам. Изключително голям учебник, а и изключително компетентен човек по всичко, което става в този регион. Това каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, съобщи правителствената пресслужба.

В сферата на икономиката Борисов акцентира върху възможността за сътрудничество в енергетиката. “Виждам големия потенциал на газовите находища в Израел. Има огромно бъдеще в тази сфера“, заяви българският премиер.

Отдаваме голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, приоритетно във високотехнологичните сектори, изтъкна още той и специално акцентира върху предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и на благоприятните условия за правене на бизнес, добави Борисов.

Той отбеляза също, че България има интерес да ползва ценния опит на Израел по отношение на възможностите за съвместни проекти в областта на земеделието. Според Бойко Борисов е целесъобразно да се работи и за свикване на първа сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, което по думите му допълнително ще допринесе за идентифициране на сфери и проекти за сътрудничество.

По време на срещата беше обсъдена организацията и подготовката на третото междуправителствено заседание между двете държави, което се планира да се проведе през втората половина на 2016 година.

Премиерът потвърди българската позиция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.

Предстои да намалим митническите тарифи и такси, така че очакваме да има все по-голям внос от страна на България, особено на българско сирене, обяви от своя страна Нетаняху. Разбира се, ще дискутираме и други теми и искам да се възползвам от възможността, за да благодаря на България за това, че се застъпва за позицията на Израел в редица международни форуми, каза още той.

От векове датира близкото приятелство между народите на Израел и България, отбеляза израелския премиер. „Таим дълбоки спомени за това, което направиха българите и софиянците по време на най-тъмните години на Холокоста, а именно да спасят евреите. Това близко приятелство - бих го нарекъл братство, дава свое отражение и в съвсем тактично измерение, подчерта Нетаняху.





 

 

 

 

 

 

#Борисов #Нетаняху #инвестиции #газови находища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници