Инициативен комитет иска държавата да се справи с картел при горивата

Инициативен комитет иска държавата да се справи с картел при горивата
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

От октомври насам има устойчиво завишаване на цените на горивата, като вероятната причина е злоупотреба с господстващо пазарно положение от страна на големите търговци на горива и на първо място компаниите от групата "Лукойл".

Това пише в писмо до президента, председателя на Народното събрание и премиера от Инициативен комитет "Справедливи цени на горивата".

"По наше мнение тези търговци се намират в де факто картелни взаимоотношения. При това очевидно липсва адекватен контрол от както от КЗК така и от НАП", гласи още текстът на документа.

Посочва се, че основният признак, който показва злоупотреба с господстващо положение, е това, че има драстично превишаване на цените на горивата на дребно в България в сравнение със средните за Европейския съюз. Цитират се данни, според които цената на бензин Евро Супер 95 без ДДС и акциз към началото на февруари е с 28 на сто по-висока от средната за общността, при дизела оскъпяването е с 50 на сто. Допълва се, че в сравнение с някои отделни страни разликите са още по-големи. "Единствено в Малта, малка островна страна без собствено производство и с минимално потребление, цените на горивата са сравними с тези у нас", подчертават от инициативния комитет.

Изчислява се, че по първоначални оценки само преките загуби (отнетият от обществото текущ доход) от октомври насам възлиза на 3 млрд. лв.

Заключава се, че на българския пазар става дума за картел, в който участва както "Лукойл", така и други компании. Подчертава се, че доминиращите участници на пазара контролират данъчните складове и по този начин препятстват вноса на по-евтини горива, които биха повлияли на пазара.

Търговците на горива очевидно имат мотивация да реализират свръхпечалби чрез завишаване на цените. Но ние ясно поставяме въпроса за отговорността на държавните институции, които чрез бездействие или неефективни действия допринасят за установяването на неконкурентни цени и не защитават обществения интерес, пишат от комитета.

Те настояват Комисията за защита на конкуренцията, Агенция "Митници", НАП, прокуратурата и ДАНС да проверят задълбочено пазара на горива и специално ролята на "Лукойл" на него. Предлага се проверяващите екипи да включват и международни представители, за да се намали възможността за манипулиране на резултатите.

 

#Граждански контрол #горива #цени #картел #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"